NOVE STROŽE MERE U EU PRED NOVOGODIŠNJE PRAZNIKE: Turistima zatvorena vrata

Autor:

Vesti

19.12.2021

20:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U strahu od širenja omikron soja koronavirusa evropske države jedna za drugom pooštravaju mere i najavljuju novo zaključavanje za predstojeće božićne i novogodišnje praznike.

NOVE STROŽE MERE U EU PRED NOVOGODIŠNJE PRAZNIKE: Turistima zatvorena vrata

Foto: Tanjug/AP

Sa 90.000 novozaraženih za samo 24 sata Velika Britanija je postavila novi crni rekord, dok je gradonačelnik Londona Sadik Kan proglasio vanredno stanje na prostoru britanske prestonice.

Osim Austrije, koja je u lokdaunu od sredine novembra, nove radikalnije mere već su stupile na snagu u Irskoj i Holandiji, dok u Francuskoj od 1. januara nevakcinisani praktično neće moći da uđu ni u jednu javnu ustanovu.

Holandija: Sve se zatvara u 17 sati

Holandska vlada uvela je od juče stroge mere karantina širom zemlje u pokušaju da obuzda nagli porast infekcija omikron sojem koronavirusa.

Privremeni premijer ove zemlje Mark Rute pojasnio je da je uvođenje novih mera neizbežan potez zbog petog talasa izazvanog omikronom, koji je pogodio Holandiju, i istakao da su zdravstveni savetnici preporučili uvođenje strogih mera zbog loše epidemiološke situacije.

U Holandiji će do 14. januara biti zatvoreni ugostiteljski objekti i većina prodavnica od 17 sati do pet sati ujutru. Osnovnim školama je naređeno da prevremeno započnu zimski raspust zbog visoke stope zaraze kod dece.

Grčka je pooštrila mere za ulazak stranaca i niko ne može da pređe granicu bez negativnog PCR testa ne starijeg od 48 sati testa, bez obzira na to da li je vakcinisan ili ne.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Austrija: Nova pravila za ulazak stranaca

Austrija, koja je već u lokdaunu, uvela je nove mere za ulazak stranaca na svoju teritoriju. Od danas u Austriju mogu ući samo osobe sa 2G sertifikatom, odnosno sa važećom potvrdom o kompletnoj vakcinaciji ili preležanoj koroni.

Da bi izbegli karantin, putnici moraju imati negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili dokaz o primljenoj buster dozi cepiva. Ko nema ove dokaze, moraće deset dana u strogi karantin po ulasku u zemlju. Od ove mere oslobođene su samo trudnice i osobe koje iz zdravstvenih razloga ne mogu biti vakcinisane i za to moraju imati lekarsku potvrdu.

Takođe, uvedena su i specijalna pravila za decu. Naime, deca mlađa od 12 godina izuzeta su od ovih mera, ali i ona moraju u karantin ukoliko odrasla osoba s kojom putuju mora u izolaciju. Kada su u pitanju radnici na privremenom radu u Austriji, za njih važi 3G pravilo, odnosno u zemlju mogu ući samo vakcinisani, izlečeni ili negativno testirani.

Kipar je za sada oštrije mere propisao samo za ulazak britanskih državljana na svoju teritoriju, pa se svi putnici iz Engleske testiraju već na aerodromu, a do dolaska rezultata zatvoreni su u karantinu. Italija neće moći da se posećuje turistički, već samo namenski, dakle poslovno ili u posetu rođacima.

Republika

Foto: pixabay.com

Grčka: Negativan test i za vakcinisane

Grčka vlada pooštrila je pravila za ulazak stranih državljana na svoju teritoriju, pa i Srba. Prema novom pravilu, svi koji žele da uđu u ovu zemlju moraće da imaju negativan PCR test ne stariji od 48 sati, bez obzira na to da li su vakcinisani ili ne.

Više hiljada srpskih građana koji su uplatili aranžmane za doček Nove godine u zemlji Helena sada su u nedoumici da li uopšte da putuju jer PCR test košta 9.000 dinara, što u pojedinim slučajevima premašuje cenu aranžmana.

I dok se stanovnici evropskih zemalja masovno bune zbog još jednog Božića pod ključem, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen uverena je da je Evropska unija spremna za borbu s novim sojem virusa.

Francuska: Otkazan novogodišnji vatromet u Parizu

Zbog brzog širenja novog soja korone francuski ministar zdravlja Olivije Veran najavio je uvođenje novih propusnica za vakcinisane od 1. januara, bez kojih neće moći da se uđe u restorane ili u javni prevoz na veća putovanja. To, praktično, znači da ulazak na javna mesta neće biti dozvoljen nevakcinisanima koji sada mogu da ulaze u restorane i javni prevoz uz negativan test na KOVID.

Zbog širenja novog soja gradske vlasti Pariza otkazale su planirani novogodišnji vatromet, kao i svečanosti na Jelisejskim poljima tokom novogodišnje noći. Francuski premijer Žan Kasteks rekao je da će biti zabranjene velike javne žurke i vatromet, a sugrađanima, čak i onima koji su vakcinisani, preporučio da se samotestiraju na koronu pre nego što se okupe na novogodišnjim zabavama.

 

- Očekuje se da će omikron soj koronavirusa postati dominantna varijanta u Evropskoj uniji do sredine januara. Osiguraćemo zajednički pristup pojačavanjem i dužinom važenja KOVID propusnica - napisala je na ona na Tviteru i dodala da u borbu s novim sojem Evropa ulazi sa 66 odsto vakcinisanih građana.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading