"REZOLUCIJA O JASENOVCU JE DOBRA IDEJA"! Predsednik Vučić istakao da će gledati da je "oberučke prihvatimo"!

Autor:

Vesti

16.05.2024

16:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vučić je danas govorio i o odluci Crne Gore da podrži rezoluciju o Srebrenici, o kojoj će se Generalna skupština (GS) UN izjašnjavati 23. maja.

"REZOLUCIJA O JASENOVCU JE DOBRA IDEJA"! Predsednik Vučić istakao da će gledati da je "oberučke prihvatimo"!

Foto: Tanjug/AP

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas kao "dobru ideju" najavu predsednika crnogorskog parlamenta Andrije Mandića da će politički predstavnici Srba predložiti Skupštini Crne Gore usvajanje rezolucije o Jasenovcu.

- Mi ćemo sagledati kako da je oberučke u budućnosti prihvatimo. Ali, pitanje je za građane Crne Gore i njihove političke predstavnike žele li to ili ne - kazao je Vučić novinarima u Kotoru, posle učešća na samitu lidera Zapadnog Balkana i Evropske unije.

Posle Mandićeve najave, Hrvatska je ove nedelje uručila protesnu notu Crnoj Gori.

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman rekao je da se Zagreb odlučio na taj potez jer od šefa crnogorske diplomatije Filipa Ivanovića nije dobio garancije da rezolucija o Jasenovcu neće biti usvojena u Skupštini Crne Gore. Ivanović je kazao da je Grlić-Radmanu rekao da niko u Crnoj Gori ne dovodi u vezu zločine u Jasenovcu s kolektivitetom hrvatskog naroda ili sa Hrvatskom.

Vučić je danas govorio i o odluci Crne Gore da podrži rezoluciju o Srebrenici, o kojoj će se Generalna skupština (GS) UN izjašnjavati 23. maja.

- Da li je to potaman za Srbiju i da li ćemo biti oduševljeni ako Crna Gora podrži rezoluciju o Srebrenici, svakako da nećemo. Ali izdržaćemo mi i te udarce, nije problem - kazao je Vučić.

On je ponovo odbacio kao neistinite tvrdnje da se rezolucijom o Srebrenici ne nameće kolektivna krivica srpskom narodu.

- Individualna krivica se ustanovljava na sudovima, a ovde je reč o političkoj deklaraciji kojom želite da stavite kolektivni žig na čelo jednog naroda. Ako nisam u pravu, pokažite mi o kojem pojedincu je reč u toj rezoluciji - naveo je Vučić, ponovivši da je "smisao" tog dokumenta "revizija tužbe protiv Srbije ili naplata ratne štete".

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (25)

Loading
Mitarpavlovic

16.05.2024 16:21

Srbija će sagledati kako da je oberučke u budućnosti prihvati rezoluciju Jasenovac

Maja

16.05.2024 16:33

Hrvatska reakcija na ovu inicijativu je apsurdna i neprimerena. Umesto da prizna zločine iz prošlosti i pomogne u procesu pomirenja, hrvatski ministar spoljnih poslova pokušava da izvrne činjenice i da se distancira od odgovornosti za ustaške zločine

Miki

16.05.2024 16:33

Dobra ideja da je oberucke prihvatimo.

Mima

16.05.2024 16:34

Naravno da je Rezolucija o Srebrenici politička odluka i to treba svima treba da bude jasno.