U OVA ČETIRI DELA SRBIJE STIŽE VELIKO NEVREME! Nad Beogradom se već nadvili crni oblaci! NAJNOVIJE UPOZORENJE RHMZ!

Autor:

Vesti

16.05.2024

17:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lokalni pljuskovi sa grmljavinom ni večeras neće zaobići Srbiju.

U OVA ČETIRI DELA SRBIJE STIŽE VELIKO NEVREME! Nad Beogradom se već nadvili crni oblaci! NAJNOVIJE UPOZORENJE RHMZ!

Foto: Tanjug/TANJA VALIČ, Shutterstock

Tokom poslepodneva na zapadu, jugu i u Šumadiji i Pomoravlju mestimično sa kišom ili lokalnim pljuskovima koji ponegde mogu biti praćeni i grmljavinom, javio je danas Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHMZ). U pojedinim delovima Beograda se već nadvili crni oblaci.

- U naredna dva sata na području zapadne Srbije, Srema, Šumadije, Pomoravlјa, kao i na istoku i jugoistoku mestimično sa kišom ili lokalnim plјuskovima koji ponegde mogu biti praćeni i grmlјavinom - piše u najavi RHMZ.


Na teritoriji Beograda ponegde slaba kiša.

U košavskom području danas i sutra duvaće umeren i jak jugoistočni vetar, povremeno i sa olujnim udarima. Najjači udari vetra očekuju se na jugu Banata i iznosiće i do 100 km/h.

Slablјenje košave očekuje se u petak uveče i tokom noći između petka i subote.

Podsećamo da je nedavno direktor Republičkog hidrometerološkog Zavoda Jugoslav Nikolić saopštio i prve izglede prognoze vremena za leto.

- Toplo leto sa prosečnom količinom padavina. Klimatski izgledi pokazuju da će temperatura vazduha u toku leta 2024. godine u Srbiji biti iznad višegodišnjeg proseka sa odstupanjem do +2°C. Očekivane vrednosti srednje letnje temperatura vazduha biće u intervalu od 21°C do 25°C u nižim predelima, a od 13°C do 18°C u planinskim predelima. Izgledi su da će tokom juna, jula i avgusta u većem delu Srbije broj tropskih dana, sa maksimalnom temperaturom vazduha višom od 30 °C, biti u intervalu od 35 do 60, a na planinama do 5 dana. Postoji mogućnost pojave toplotnih talasa tokom jula i avgusta.

- Klimatski izgledi ukazuju da će letnja količina padavina biti u domenu višegodišnjeg proseka. Sezonska količina padavina se očekuje u intervalu od 160 mm do 250 mm u nižim predelima, a u brdovito-planinskim predelima od 220 mm do 290 mm. Prognozira se da će broj dana sa padavinama većim od 0,1 mm tokom letnje sezone u nižim krajevima biti u intervalu od 22 do 33, a na planinama do 40 - saopštio je Nikolić.

Bonus video

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading