Pašalić: Zaštita ljudskih prava zavisi od uvažavanja posebnosti i različitosti

Autor:

Vesti

10.12.2021

15:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas, na Međunarodni dan ljudskih prava, da se ljudska prava najefikasnije i najpotpunije mogu zaštititi uvažavanjem posebnosti svakog društva i njegovih istorijskih, kulturoloških i socijalnih različitosti.

Pašalić: Zaštita ljudskih prava zavisi od uvažavanja posebnosti i različitosti

Foto: Tanjug

- Nijedna odluka niti stav ne mogu se prepisati niti biti identični u svakoj pojedinačnoj situaciji već je pored osobenosti svakog slučaja potrebno uvažavati posebnost svakog društva, njegove istorijske, kulturološke, socijalne različitosti - rekao je Pašalić na konferenciji "Efikasna primena Evropske konvencije o ljudskim pravima sa posebnim osvrtom na ivršenje presuda Evropskog suda za ljudska prava".

- Na nama je da pravo prilagođavamo životu i potrebama građana i tako ga tumačimo te tako treba posmatrati, tumačiti i razmatrati i odluke Evropskog suda za ljudska prava - rekao je Pašalić na konferenciji koju je organizovao Savet Evrope i zatim se kritički osvrnuo na nekoliko presuda Evropskog suda za ljudska prava.

Zaštitnik građana je podsetio da Pariski principi obavezuju sve nacionalne institucije za zaštitu ljudskih prava na promovisanje sprovođenja međunarodnih instrumenata za zaštitu ljudskih prava i ratifikovanih ugovora zbog čega te institucije imaju važnu ulogu u procesu izvršenja presuda Evropskog suda za ljudska prava

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading