SVI SUMNJALI ZA OZLOGLAŠENOG GENERALA DA JE POGUBLJEN PRE 20 GODINA, SAD GA PRONAŠLI ŽIVOG? Špijunirao za Zapad, a sada OTKRILI njegovu lokaciju! (VIDEO)

Autor:

Svet

28.04.2024

22:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Asgari je nestao u decembru 2006. godine dok je bio u Turskoj, što je izazvalo spekulacije da su Mosad ili CIA odgovorni za njegov nestanak.

SVI SUMNJALI ZA OZLOGLAŠENOG GENERALA DA JE POGUBLJEN PRE 20 GODINA, SAD GA PRONAŠLI ŽIVOG? Špijunirao za Zapad, a sada OTKRILI njegovu lokaciju! (VIDEO)

Foto: Printscreen/X

Bivši general-major Korpusa iranske revolucionarne garde (IRGC), Ali-Reza Asgari, za koga se verovalo da je pogubljen zbog špijunaže za CIA, navodno živi pod novim imenom u Americi. Asgari je nekada bio visoki zvaničnik IRGC i zamenik ministra odbrane koji je navodno pomogao u izgradnji moći Hezbolaha u Libanu.

Nestanak i optužbe za špijunažu

Asgari je nestao u decembru 2006. godine dok je bio u Turskoj, što je izazvalo spekulacije da su Mosad ili CIA odgovorni za njegov nestanak. Godinama se spekulisalo o njegovoj sudbini, a jula 2020. iransko pravosuđe ga je formalno optužilo za špijuniranje u ime američkih obaveštajnih službi i saopštilo da je pogubljen zbog izdaje, prenosi Mirror.


Novi identitet u Americi

Međutim, prema tvrdnjama "Iran International", Asgari je živ i zdrav i živi u SAD pod novim identitetom u programu zaštite svedoka. Ovo su navodno potvrdili američki obaveštajni zvaničnici, visoki evropski diplomatski izvor, bivši komandant IRGC, rođaka Asgarijeve supruge i njegovi bivši kolege.

 


Uhapšen i brutalno mučen

Nakon neslaganja sa iranskim režimom, Asgari je uhapšen krajem 2002. godine pod optužbom za moralnu i finansijsku korupciju, nakon čega je brutalno mučen u zatvoru 18 meseci. Primoran je bio da se prevremeno penzioniše 2004. godine kad je izašao iz zatvora i postao uzgajivač maslina, potpuno razočaran iranskim režimom.

Regrutacija od strane CIA

Procenjuje se da su američki obaveštajci prvi put regrutovali Asgarija na Tajlandu tokom putovanja 2005. godine. Po dolasku u Tursku navodno je pristao da se pridruži američkim operativcima u američkoj vojnoj bazi u Nemačkoj. Navodno je potom poslat da započne novi život u Americi i pomogne CIA u sabotiranju nuklearnog kapaciteta Irana.

Dragocen izvor informacija

Iako Asgari nije bio nuklearni naučnik ni ključni zvaničnik u iranskom nuklearnom programu, obezbedio je "rudnik zlata" informacija i postao deo tajnog programa CIA. Navodno je pružio ključne informacije o tome kako je Iran prekinuo napore da napravi nuklearnu bombu i identifikovao nuklearnog naučnika Mohsena Fahrizadeha. Takođe je navodno obavestio SAD o tajnom sirijskom nuklearnom reaktoru u Deir al-Zoru u septembru 2007. godine, koji je potom uništen u američkom vazdušnom napadu.

 


Učestvovanje u operacijama CIA i Mosada

Asgari je navodno učestvovao u ubistvu visoke ličnosti Hezbolaha Imada Mugnija 2008. godine u Damasku, otkrivajući mesto skrivanja čoveka koji stoji iza nekih od najsmrtonosnijih napada Hezbolaha. Sve ove činjenice ukazuju na njegovu ključnu ulogu kao izvora informacija i operativca u tajnim operacijama protiv iranskog i sirijskog režima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading