NATO UZNEMIREN: Ruska vojska raspoređuje nuklearno oružje duž granice sa Finskom!

Autor:

Svet

22.04.2024

22:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruska vojska rasporedila taktičko nuklearno oružje duž granice sa Finskom

NATO UZNEMIREN: Ruska vojska raspoređuje nuklearno oružje duž granice sa Finskom!

Foto: Shutterstock


Ruska vojska je rasporedila taktičko nuklearno oružje duž svoje granice sa Finskom, što je izazvalo zabrinutost među zapadnim zemljama. Operativno-taktički sistemi Iskander-M, sposobni da ispaljuju kako krstareće, tako i balističke rakete, uključujući i projektile sa nuklearnom bojevom glavom, sada čine deo zasebne raketne brigade koja je nedavno postala deo novostvorenog Lenjingradskog vojnog okruga.

Formiranje Lenjingradskog vojnog okruga kao odgovor na poteze zapadnih suseda

Lenjingradski vojni okrug čine 11. i 14. armijski korpus, koji se baziraju u Kalinjingradskoj i Murmanskoj oblasti. Formiranje ove vojne strukture predstavlja odgovor Moskve na poteze Finske, koja je u aprilu prošle godine pristupila NATO-u i napustila neutralni status. Bivši komandant Baltičke flote admiral Vladimir Valuev naglasio je da je formiranje raketne brigade odgovor na ovaj potez zapadnog suseda.

Pripreme za rat velikih razmera sa NATO

Sama činjenica ponovnog formiranja Lenjingradskog vojnog okruga, koji je ukinut tokom vojne reforme početkom 2010-ih, ukazuje da se Kremlj priprema za rat velikih razmera sa NATO na duži rok, smatraju stručnjaci Instituta za proučavanje rata iz Vašingtona. Ukazom predsednika Vladimira Putina od 26. februara, Zapadni vojni okrug podeljen je na dva okruga, s ciljem da se istovremeno kontrolišu borbe u Ukrajini i zauzmu strateške pozicije u odnosu na zemlje Severnoatlantske alijanse.

Strateška kontrola zapadne granice Ruske Federacije

Celokupnu zapadnu granicu Ruske Federacije donedavno su kontrolisale jedinice Zapadnog vojnog okruga, što je zamaglilo strateški fokus ruskih snaga. Odluka o podeli vojnog okruga omogućiće Moskvi da istovremeno kontroliše granicu sa Ukrajinom i Poljskom, dok će Lenjingrad čuvati severoistočnu granicu od NATO, što će predstavljati ključni faktor u strateškom balansiranju vojnih snaga.

Ove promene u vojnom rasporedu Rusije izazvale su zabrinutost među zapadnim zemljama, a stručnjaci ističu da je Kremlj ovu odluku objasnio ulaskom Finske i Švedske u NATO, te da je ovo deo šire strategije koja ima za cilj očuvanje strateške ravnoteže moći na globalnom nivou.

(Informer/Izvestija)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading