STIŽE NUKLEARNO ORUŽJE, NATO DRŽAVA JE SPREMNA! Sat otkucava, rat sa Rusijom sve izvesniji!

Autor:

Svet

22.04.2024

11:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vlasti NATO države odlučile su da daju zeleno svetlo za raspoređivanje američkog nuklearnog oružja u svrhu odvraćanja Rusije

STIŽE NUKLEARNO ORUŽJE, NATO DRŽAVA JE SPREMNA! Sat otkucava, rat sa Rusijom sve izvesniji!

Foto: Tanjug/AP, Shutterstock, printscreen

Poljske vlasti spremne su da na svojoj teritoriji rasporede američko nuklearno oružje, izjavio je poljski predsednik Andžej Duda u intervjuu za list "Fakt".

 - Ako naši saveznici odluče da u okviru "Nuclear Sharing" rasporede nuklearno oružje takođe i na našoj teritoriji radi jačanja bezbednosti istočnog krila NATO-a, spremni smo za to. Mi smo saveznici u NATO-u i imamo obaveze po tom pitanju, što znači da mi jednostavno sprovodimo zajedničku politiku - objasnio je on.

Foto: Tanjug

Andžej Duda

 

Prema njegovim rečima, "ovo pitanje je već neko vreme tema poljsko-američkih razgovora“.

 - Već sam govorio o tome nekoliko puta. Moram da priznam, kada su me pitali o tome, potvrdio sam našu spremnost - dodao je on.

Duda tvrdi da Rusija sve više jača Kalinjingradsku oblast sa vojnog stanovišta.

Foto: Shutterstock

Nuklearno oružje

 

 - Nedavno je Moskva prebacila svoje nuklearno oružje u Belorusiju - istakao je on.

Program "Nuclear Sharing" omogućava Sjedinjenim Američkim Državama da raspoređuje svoje nuklearno oružje u zemljama NATO-a koje ga ne poseduju.

SAD imaju u Evropi i Turskoj 100 taktičkih nuklearnih raketa. Bojeve glave su snage od 0,3 do 50 kilotona za bombe B61-3 i B61-4 i skladište se u šest baza u Belgiji, Nemačkoj, Italiji, Holandiji i Turskoj.

Podsetimo, nedavno je ruski predsednik Vladimir Putin komentarisao u kojim situacijama bi Rusija mogla da upotrebi svoj nuklearni arsenal.

Foto: Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Vladimir Putin

 

Kako je rekao, Rusija je i dalje u visokom stepenu borbene gotovosti i potpuno je spremna za nuklearni rat, mada trenutno ne žuri ka tome.

Tokom intervjua za državne medije, Putin je istakao da će Rusija biti spremna da upotrebi nuklearno oružje ukoliko bude ugrožen njen suverenitet.

- Sa vojno-tehničke tačke gledišta, mi smo, naravno, spremni - rekao je tada Putin za televiziju Rusija-1 i novinsku agenciju RIA, odgovarajući na pitanje da li je zemlja zaista spremna za nuklearni sukob.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading