''POSLE NEKOLIKO SATI RATA BACALI BISMO KAMENJE'' Belgijski vojni stručnjak o spremnosti Evrope da uđe u rat: Mi smo već u G****MA!

Autor:

Svet

04.03.2024

17:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U nedavnom intervjuu, general-pukovnik belgijske vojske u penziji, Mark Tis, upozorio je da evropske zemlje stoje pred ozbiljnim izazovom u smislu svoje bezbednosti zbog nedostatka kvalitetne municije. Vojni stručnjak naglašava da bi, u slučaju hipotetičkog većeg sukoba, Evropa mogla da bude teško pogođena jer joj nedostaje neophodna oprema za adekvatnu odbranu.

''POSLE NEKOLIKO SATI RATA BACALI BISMO KAMENJE'' Belgijski vojni stručnjak o spremnosti Evrope da uđe u rat: Mi smo već u G****MA!

Foto: shutterstock

- Posle nekoliko sati sukoba bacali bismo kamenje. Mi smo već u go***ma. Možete biti sigurni da naši oponenti, bilo da su u Moskvi, Pekingu ili bilo gde drugo - znaju da nam nedostaje municija - navodi Tis za nemački list Merkur.

On objašnjava da je najveći problem nedostatak visoko kvalitetne municije, koji neće biti moguće nadoknaditi još dugo vremena.

- Kada bi danas stigla naredba da se to učini, potrajalo bi sedam godina - ocenjuje Tis.

On objašnjava da su evropske armije pravljene za ekspedicije - kao mali kontingenti sa malom logističkom podrškom i malom potrošnjom municije.

U novembru je visoko rangirani evropski izvor priznao da su evropske zemlje poslale svega 300.000 komada municije Ukrajini, mada je obećano da će do marta 2024. biti isporučeno milion, prenosi Blic.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

''Ratna psihoza''

Podsetimo, juče je reagujući na izjavu predsednika Francuske Emanuela Makrona da se "ništa ne može isključiti" kada je reč o mogućnosti raspoređivanja zapadnih trupa u Ukrajinu, Sijarto je za radio Košut rekao da Evropa pati od "ratne psihoze", preneo je MTI.

On je pozdravio odgovore većine evropskih političara koji su rekli da ne žele da šalju trupe u Ukrajinu.

Nakon što su isporuke zapadne Evrope Ukrajini napredovale od šlemova do municije, do oklopnih vozila i raketa, on je rekao da nije iznenađenje što neki zapadni političari govore o raspoređivanju kopnenih trupa.

To je suprotno od zajedničkih odluka koje su do sada donete - istakao je on.

Sijarto je naveo da su članice NATO dve godine ranije izdale deklaraciju u kojoj se navodi da NATO nije napadački savez i da treba uložiti sve napore da se izbegne sukob NATO i Rusije.

- Komentari zapadnih političara o raspoređivanju trupa u Ukrajinu krše tu deklaraciju - rekao je on.

Sijarto je dodao da je NATO odbrambeni savez i da napad na bilo koga nije njegova svrha.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading