RUSI I DANAS OBILAZE GROB ALEKSEJA NAVALJNOG: Vođa ruske opozicije sahranjen u Moskvi, pristalice i danas okružile groblje (VIDEO)

Autor:

Svet

02.03.2024

13:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Policija se nalazi oko groblja ali dopušta ljudima da obiđu grob Navaljnog

RUSI I DANAS OBILAZE GROB ALEKSEJA NAVALJNOG: Vođa ruske opozicije sahranjen u Moskvi, pristalice i danas okružile groblje (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP Alexander Zemlianichenko

Više hiljada Moskovljana i danas je, dan nakon sahrane Alekseja Navaljnog, došlo na njegov grob na groblju Borisov kako bi mu odalo poslednju počast.

Navaljni je sahranjen u petak nakon što je njegova porodica dve nedelje čekala odluku ruskih vlasti da posle smrti 16. februara u zatvoru preuzme njegovo telo.

Rusi su u miru i tišini i danas obilazili njegov grob nekoliko sati posle hapšenja pojedinaca koji su, kako su rekle vlasti "narušile red i mir".

Nezavisni ruski mediji izveštavaju da policija dopušta pristup grobu i postavljanje cveća. Snimci s groba pokazuju more cveća i venaca, ruski pravoslavni krst i fotografiju nasmejanog Navaljnog.

Vlasti tvrde da je on 16. februaru u zatvoru u arktičkoj regiji Džamal, u koloniji Polarni vuk preminuo prirodnom smrću, ali okolnosti njegove smrti i dalje su nepoznate. 

Nakon jučerašnje sahrane njegov tim je još jednom naglasio da će opozicija koja se nalazi u inostranstvu nastaviti svoju borbu protiv korupcije ruskih vlasti i političkog aparata predsednika Vladimira Putina. 

Zaostavština Navaljnog ostaće živa "dok god ima miliona ljudi u Rusiji i svetu koji nisu indiferentni prema tome. Zato ne smemo da odustanemo", poručili su.

 

 

Na dan sahrane održani su događaji širom zemlje kada su neki Rusi i hapšeni.

Platforma OVD-Info je jutros javila je da je bilo više od stotinu hapšenja u dvadeset gradova, uključujući 20 samo u Novosibirsku. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading