PEKING ZAGRMEO NA KIJEV, UKRAJINCIMA STIGLA NAREDBA! Uklonite nas sa ''crne liste''!

Autor:

Svet

03.02.2024

12:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kina se čvrsto protivi stavljanju njenih kompanija na listu i zahteva da Ukrajina odmah ispravi greške kako bi uklonila negativne posledice.

PEKING ZAGRMEO NA KIJEV, UKRAJINCIMA STIGLA NAREDBA! Uklonite nas sa ''crne liste''!

Foto: Tanjug/AP

Kina je zatražila od Ukrajine da odmah ukloni 14 kineskih kompanija sa liste preduzeća označenih kao "međunarodni sponzori rata", navodi "Rojters".

Ovaj zahtev usledio je nakon što je kineski ambasador prošlog meseca upozorio ukrajinske zvaničnike da prisustvo kineskih kompanija na pomenutoj listi može negativno uticati na diplomatske odnose dve države. Kina se čvrsto protivi stavljanju njenih kompanija na listu i zahteva da Ukrajina odmah ispravi greške kako bi uklonila negativne posledice, izjavio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine za "Rojters".


Ukrajinska "crna lista" i njena svrha

Ukrajinska lista "međunarodnih sponzora rata" sastoji se od kompanija koje i dalje posluju sa Ruskom Federacijom. Iako lista ne proizvodi nikakvo pravno dejstvo, služi kako bi se ugrozila reputacija nabrojanih preduzeća, s ciljem prekidanja njihovih odnosa sa Rusijom i smanjivanja "finansijskih i tehnoloških kapaciteta Moskve".

Kineske kompanije na "crnoj listi''

Od 48 međunarodnih kompanija na ukrajinskoj "crnoj listi", čak 14 je iz Kine, što je više od bilo koje druge države. Među kineskim kompanijama na listi su "Alibaba", "Državna naftna korporacija", "Državna ofšor naftna korporacija" i "Petrohemijska korporacija". Zanimljivo je da Kina nije osudila rusku Specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, niti se priključila sankcijama koje su uvedene Rusiji. Kineski ministar odbrane Dong Džun je izjavio da će se kineska podrška Ruskoj Federaciji povodom "ukrajinskog pitanja" nastaviti, "uprkos tome što SAD i EU vrše konstantan pritisak na Peking".

Sukob između Kine i Ukrajine oko prisustva kineskih kompanija na ukrajinskoj "crnoj listi" predstavlja još jedan primer međunarodnih tenzija izazvanih ruskom vojnom operacijom u Ukrajini. Kako će se ova situacija dalje razvijati ostaje da se vidi, ali je jasno da su diplomatski odnosi između Kine i Ukrajine dovedeni u pitanje.

(Rojters)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading