''ODBIJAMO MEĐUNARDONE DIKTATE'' Izrael usvojio deklaraciju, Netanijahu kategoričan: Odbacujemo jednostrano priznanje Palestine!

Autor:

Svet

18.02.2024

15:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izraelska vlada jednoglasno je danas usvojila deklaraciju kojom se odbacuju "međunarodni diktati" u kojima se traži priznanje palestinske državnosti.

''ODBIJAMO MEĐUNARDONE DIKTATE'' Izrael usvojio deklaraciju, Netanijahu kategoričan: Odbacujemo jednostrano priznanje Palestine!

Foto: Tanjug/AP

- Izrael kategorički odbija međunarodne diktate o trajnom dogovoru sa Palestincima. Dogovor, ukoliko se postigne, može doći samo direktno, kroz razgovore dve strane, bez prethodno postavljenih uslova - saopštila je izraelska vlada, preneo je Tajms of Izrael.

U saopštenju se dodaje da će Izrael da se "protivi jednostranom priznavanju palestinske države", kao i da bi posle 7. oktobra takav potez bio "ogromna nagrada za teror, bez presedana, koja bi sprečavala svaki budući mirovni sporazum".

Odluka je u skladu sa izjavom premijera Benjamina Netanjahua, na čiji zahtev je i održana današnja sednica na ovu temu.

Podsetimo, ranije danas je ambasadorka SAD pri Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild upozorila da ukoliko bi rezolucija koju je predložio Alžir u kojoj se poziva na humanitarni prekid vatre u Gazi izašla na glasanje u Savetu bezbednosti UN u skladu sa nacrtom, Vašington će uložiti veto na nju.

U saopštenju od subote, Tomas-Grinfild je rekla da Sjedinjene Države rade na dogovoru između Izraela i Hamasa koji bi omogućio oslobađanje talaca i pauzu u borbama od najmanje šest nedelja.

- Tokom prošle nedelje, predsednik Bajden je imao više razgovora sa premijerom Netanjahuom, kao i sa liderima Egipta i Katara, da unaprede ovaj dogovor. Iako nedostaci ostaju, ključni elementi su na stolu - rekla je ambasadorka.

Verujemo da ovaj sporazum predstavlja najbolju priliku da se ponovo ujedine svi taoci sa njihovim porodicama i omogući produžena pauza u borbama, što bi omogućilo da spasonosnija hrana, voda, gorivo, lekovi i druge osnovne stvari dođu u ruke palestinskih civila koji očajnički mi je potrebno - dodala je Tomas-Grinfild..

Kako je rekla, rezolucija predložena u Savetu bezbednosti, nasuprot tome, ne bi postigla ove rezultate, i zaista bi mogla da bude u suprotnosti sa njima...

- Iz tog razloga, Sjedinjene Države ne podržavaju akciju po ovom nacrtu rezolucije. Ako dođe na glasanje kako je nacrt, neće biti usvojen - rekla je Tomas-Grinfild.

Prošle srede, arapske zemlje u UN potvrdile su svoju podršku alžirskom nacrtu rezolucije, koji poziva na hitan prekid vatre u Gazi i nesmetanu humanitarnu pomoć usred izraelske invazije na Rafu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading