NE PADA MI NA PAMET: Netanjahu besan posle razgovora sa Bajdenom, evo šta ga je najviše iznerviralo

Autor:

Svet

16.02.2024

11:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijer Izraela 40 minuta pričao je sa liderom SAD

NE PADA MI NA PAMET: Netanjahu besan posle razgovora sa Bajdenom, evo šta ga je najviše iznerviralo

Foto: Tanjug/AP

Izrael po svemu sudeći neće uskoro popustiti prema Palestincima, niti će priznati državu.

To je bar rekao premijer ove zemlje Benjamin Netanjahu posle telefonskog razgovora sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom.

Bajden je pokušao da sugeriše Netanjahuu da bi priznanje Palestine smirilo situaciju u regionu i doprinelo opštoj stabilnosti, ali premijeru Izraela tu je pao mrak na oči.

Nakon poziva, Netanjahu je usred noći objavio izjavu u kojoj je insistirao da Izrael neće biti pod pritiskom da prihvati palestinsku državu.

"Moji stavovi se mogu sažeti u sledeće dve rečenice. Izrael kategorički odbacuje međunarodne diktate u vezi sa trajnim rešenjem s Palestincima. Takav aranžman će se postići samo direktnim pregovorima između strana, bez preduslova", naznačio je.

Osim toga, rekao je da će Izrael nastaviti da se protivi jednostranom priznanju palestinske države.

"Takvo priznanje nakon masakra 7. oktobra dalo bi ogromnu nagradu terorizmu bez presedana i sprečilo bi bilo kakvo buduće mirovno rešenje", smatra on.

Zvaničnik iz kabineta premijera Izraela rekao je za The Times of Israel da su njih dvojica razgovarali o taocima kidnapovanim tokom napada 7. oktobra, o Rafi i narednoj fazi borbe protiv Hamasa kao i o humanitarnoj situaciji u Pojasu Gaze.

U izjavi oko Rafe Bajden je ponovio svoj stav da vojna operacija ne bi trebalo da se nastavi bez kredibilnog i izvodljivog plana za osiguranje sigurnosti i podrške civilima u Rafi.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading