KINESKI PREMIJER IZ DAVOSA POSLAO JAKU PORUKU! Izneo 5 KLJUČNIH predloga, govorio o TURBULENCIJAMA koje drmaju svetske sile!

Autor:

Svet

17.01.2024

08:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poslednjih godina Kina je bila važan pokretač globalnog razvoja, a sada napreduje kineskom modernizacijom na svim frontovima kroz visokokvalitetni razvoj.

KINESKI PREMIJER IZ DAVOSA POSLAO JAKU PORUKU! Izneo 5 KLJUČNIH predloga, govorio o TURBULENCIJAMA koje drmaju svetske sile!

Foto: Tanjug/AP

Kina niti izlazi iz sporazuma niti se povlači iz organizacija, niti traži od drugih zemalja da izaberu stranu, i uvek je nepokolebljivo bila pristalica multilateralizma, izjavio je kineski premijer Li Ćijang u utorak na Godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma (SEF) 2024.

- Tema ovogodišnjeg sastanka pod nazivom "Obnova poverenja" dobro je odjeknula - rekao je Li dok se obraćao na događaju čiji je domaćin Klaus Švab, osnivač i izvršni predsednik SEF-a.

- Poverenje dolazi iz naše zajedničke težnje za boljom budućnošću za čovečanstvo i iz naše zajedničke volje da radimo zajedno na tome. Kako je istakao kineski predsednik Si Đinping, svet je ušao u novi period turbulencija i transformacija, ali se ukupan pravac ljudskog razvoja i napretka neće promeniti, ukupna dinamika svetske istorije se neće promeniti, kao ni put ka zajedničkoj budućnosti međunarodne zajednice.

Foto: Tanjug/AP

Li Ćijang na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu

Li je predstavio pet ključnih predloga usmerenih na obnavljanje poverenja, jačanje saradnje i podsticanje globalnog ekonomskog oporavka. Prva tačka fokusira se na jačanje koordinacije makroekonomske politike, očuvanje multilateralnog sistema trgovanja i izgradnju sinergije za globalni ekonomski rast.

Drugi predlog ističe važnost jačanja međunarodne industrijske podela rada, koordinacije, promovisanje liberalizacije trgovine i investicija, te olakšavanje stabilnosti i nesmetanog protoka globalnih industrijskih lanaca snabdevanja.

Treći aspekt obuhvata poziv na intenziviranje globalne razmene i saradnje u oblasti nauke i tehnologije. Li naglašava potrebu za zajedničkim radom na stvaranju otvorenog, pravednog i nediskriminatornog okruženja za naučni i tehnološki razvoj, kao i uklanjanje barijera koje ograničavaju inovacije.

Četvrta tačka se fokusira na jačanje saradnje na zelenom razvoju, ukazujući na potrebu za uklanjanjem prepreka, zajedničkim radom na zelenoj transformaciji i aktivnim suočavanjem s globalnim klimatskim promenama.

Kao peti predlog, Li ističe značaj jačanja saradnje između Severa i Juga, kao i između različitih južnih zemalja. Takođe naglašava važnost potpunog sprovođenja Agende UN za održivi razvoj 2030, prevazilaženje razvojnih jazova i izgradnju univerzalno korisne i inkluzivne svetske ekonomije. Li naglašava da Kina, s doslednim postupcima, iskrenošću i konkretnim rezultatima, kontinuirano dokazuje svoju vrednost i posvećenost globalnom poverenju, prenosi Kineska medijska grupa.

- Poslednjih godina Kina je bila važan pokretač globalnog razvoja, a sada napreduje kineskom modernizacijom na svim frontovima kroz visokokvalitetni razvoj - rekao je Li „Kina je uspostavila čvrste osnove u smislu industrijske baze, faktora proizvodnje i inovacionih kapaciteta“.

Foto: Tanjug/AP

Premijer NR Kine, Li Ćijang

Li je rekao da Kina ima supertržište sa rastućom potražnjom, a takođe gaji ove pokretače rasta velikih razmera u oblastima kao što su novi tip urbanizacije i zelene tranzicije.

- Njime će se obezbediti širi prostor za jačanje globalne trgovine i investicija - izneo je u govoru „Bez obzira kako se svet promenio, Kina će ostati posvećena fundamentalnoj nacionalnoj politici otvaranja i sve šire otvarati svoja vrata svetu“.

Li je posle obraćanja odgovarao na pitanja Švaba o temama uključujući upravljanje veštačkom inteligencijom (VI) i multilateralni sistem. On je naglasio da se mora biti usredsređen na ljude, inkluzivnost i doneti korist za sve, raditi za dobru VI uz dobro upravljanje i voditi VI u pravcu koji pogoduje napretku ljudske civilizacije.

Rekao je da pravi multilateralizam treba da se gradi na osnovnim normama koje regulišu međunarodne odnose na osnovu svrha i principa Povelje UN.

- Kina niti izlazi iz sporazuma niti se povlači iz organizacija, niti traži od drugih zemalja da izaberu stranu, i uvek je nepokolebljivo bila pristalica multilateralizma - zaključio je.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading