KINEZI USPEŠNO LANSIRALI DOSAD NAJMOĆNIJU LETELICU PRIVATNOG SEKTORA! Može nositi teret do 6,5 TONA u niži deo Zemljine orbite, svi im se dive zbog JEDNE njene sposobnosti! (VIDEO)

Autor:

Svet

11.01.2024

12:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kompaniju su 2020. osnovali veterani kineskih državnih svemirskih agencija, a Gravity-1 prvobitno je trebalo da bude lansiran u prvoj polovini 2023. godine.

KINEZI USPEŠNO LANSIRALI DOSAD NAJMOĆNIJU LETELICU PRIVATNOG SEKTORA! Može nositi teret do 6,5 TONA u niži deo Zemljine orbite, svi im se dive zbog JEDNE njene sposobnosti! (VIDEO)

Foto: Printscreen/Youtube/SciNews

Pekinška kompanija Orienspace danas je uspešno lansirala dosad najmoćniju raketu kineskog privatnog sektora, otvorivši put za buduća lansiranja u kojem su dosad dominirale državne kompanije. Raketa Gravity-1 lansirana je s broda blizu obale istočne provincije Šandong, a nosi tri satelita u orbitu, saopštio je Orienspace.

Kompaniju su 2020. osnovali veterani kineskih državnih svemirskih agencija, a Gravity-1 prvobitno je trebalo da bude lansiran u prvoj polovini 2023. godine. Raketa može nositi teret do 6,5 tona u niži deo Zemljine orbite, što je čini najmoćnijom letelicom dosad neke privatne kineske kompanije, prenosi Index.

Njena premijera mogla bi da otvori put za druga komercijalna lansiranja satelita. Direktor Orienspacea prošle je godine objavio da je kompanija već dobila narudžbe za njih stotinu. Gravity-1 u samo jednom lansiranu može poneti do 30 satelita. Orienspace tvrdi i da može organizovati lansiranje u manje od nedelju dana, a u nekim slučajevima i za manje od 24 sata.

Sposobnost rakete da se lansira s mora značajno povećava raspon potencijalnih lokacija za lansiranja, i umanjuje rizike za naseljena područja. Orienspace je peta kineska privatna kompanija koja je lansirala svoju raketu, nakon i-Spacea, Galactic Energyja, Space Pioneera i LandSpacea, pišu kineski državni mediji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (1)

Loading
Marko

11.01.2024 16:18

U Nišu ih Kinezi već godinama unazad lansiraju i to niko ne objavljuje. A ona koja poslednja grune, obično bude raznobojna i popali sve alarme i razjuri kučiće.