OGLASIO SE SERGEJ ŠOJGU: Prva izjava bivšeg ministra odbrane Rusije nakon smene

Autor:

Svet

16.05.2024

10:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Britanska televizija navodi da ova Šojguova izjava protivreči jučerašnjem saopštenju vlasti u Kijevu da su ruske snage "delimično potisnute" sa pozicija u blizini Vovčanska.

OGLASIO SE SERGEJ ŠOJGU: Prva izjava bivšeg ministra odbrane Rusije nakon smene

Foto: www.profimedia.rs

Sergej Šojgu, bivši ministar odbrane Rusije, na čiju mesto je predsednik, Vladimir Putin, imenovao ekonomistu, Andreja Belousova, oglasio se nakon smene.

Skaj njuz prenosi da je Šojgu kazao da ruska vojska "napreduje u svim pravcima" u Ukrajini.

Britanska televizija navodi da ova Šojguova izjava protivreči jučerašnjem saopštenju vlasti u Kijevu da su ruske snage "delimično potisnute" sa pozicija u blizini Vovčanska, grada u Harkovskoj oblasti koji trpi napade iz severoistočnog pravca granice sa Rusijom.

Skaj njuz navodi da je Šojgu, koji će sada biti sekretar Saveta bezbednosti Ruske Federacije, skrajnut tokom nedavnih promena u ruskoj vladi koje je naredio Putin, ali da je i on otputovao u posetu Kini zajedno sa šefom Kremlja.

Podsetimo, agencija Blumberg je, pozivajući se na izvore, objasnila zašto je ruski predsednik, Vladimir Putin, imenovao Andreja Belousova za ministra odbrane Ruske Federacije umesto Sergeja Šojgua.

Kako navode tri izvora agencije koji su govorili pod uslovom anonimnosti, Putin je, uprkos toplim odnosima, Šojgua prebacio na mesto sekretara Saveta bezbednosti, jer je "konačno izgubio strpljenje sa činjenicom da je Ministarstvo odbrane sposobno da vodi rat u uslovima endemske korupcije“.

Blumberg ističe da je na odluku o smeni rukovodstva ruskog Ministarstva odbrane mogla da utiče i pobuna osnivača Vagner grupe, Jevgenija Prigožina, 2023. godine, kada su učesnici pobune optužili Šojgua za neuspehe Rusije na bojnom polju.

Izvor agencije blizak Kremlju tvrdi da je Putin lično izabrao Belousova, jer se "rat mora voditi hladne glave“.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading