KINŽALI LETE KA KIJEVU! Veliki ruski napad na Ukrajinu - EKSPLOZIJE ŠIROM ZEMLJE!

Autor:

Svet

13.01.2024

08:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na celoj teritoriji Ukrajine na snazi je vazdušna opasnost.

KINŽALI LETE KA KIJEVU! Veliki ruski napad na Ukrajinu - EKSPLOZIJE ŠIROM ZEMLJE!

Foto: Tanjug/AP

Na Telegram kanalu ukrajinskog vojnog vazduhoplovstva navedeno je da su projektili kinžal lansirani prema Kijevu, Viničkoj i Žitomirskoj oblasti, prenosi Interfaks Ukrajina.

Prethodno je saopšteno da je Rusija lansirala rakete X-101/555/55 sa šest aviona Tu-95MS.

Rusija je digla i strateške bombardere Tu-95MS i Tu-22M3 za napad na mete širom Ukrajine.

Eksplozije su odjeknule u Kijevu, Dnjepropetrovsku, Vinici, Kremenčugu, Kropivnickom, Žitomiru...

Ukrajinski mediji navode da su Oružane snage Rusije u napad, koji je počeo oko 6 sati ujutru po lokalnom vremenu, poslale ukupno 12 strateških bombardera, pet Mig-31K i neodređen broj Su-34 dok su balistički projektili ispaljeni sa Krima.

Novi paket pomoći

Velika Britanija će Ukrajini pružiti paket vojne pomoći vredan 2,5 milijardi funti, izjavio je premijer Velike Britanije Riši Sunak.

"Velika Britanija danas najavljuje najveći paket odbrambene pomoći Ukrajini od početka rata, koji iznosi 2,5 milijardi funti. To će značiti više bezbednosti, više protivtenkovskog naoružanja, više projektila, stotine hiljada novih artiljerijskih granata, obuku hiljada ukrajinskih mornara", rekao je Sunak na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu, prenosi Ukrinform. 

On je dodao da će 200 miliona od ove sume otići na proizvodnju stotina hiljada novih dronova za Ukrajinu.

Zelenski i Sunak, koji je doputovao u posetu Kijevu, potpisali su sporazum o saradnji u oblasti bezbednosti.

Bilateralni bezbednosni sporazum definiše jasne i principijelne stavove u vezi sa državnom granicom Ukrajine, sankcijama Ruskoj Federaciji, oružjem, nadoknadom štete od strane Rusije i obnovom Ukrajine posle rata, izjavio je Zelenski na  konferenciji za novinare.

"Naravno, ako bude potrebno, Ukrajina i Velika Britanija će moći da zaključe dodatne sektorske sporazume. Ovo je odličan rezultat. Velika Britanija potvrđuje dugoročnu prirodu naših odnosa i to će biti zabeleženo u posebnom dokumentu", rekao je Zelenski.

Tokom posete Kijevu, britanski premijer se obratio Vrhovnoj radi Ukrajine i tom prilikom istakao da postignuća Ukrajine u skoro dvogodišnjem ratu na bojnom polju i u Crnom moru pokazuju da Rusija može biti poražena, a Britanija će pomoći Ukrajini u tome.
Sunak je naveo da je ruska ekonomija ozbiljno oslabljena sankcijama, a da su agresivne akcije Rusije dovele do toga da zemlje širom Evrope značajno povećaju svoje izdatke za odbranu.
 

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading