PITANJE JE TRENUTKA KADA ĆE HAOS, ČEKA NAS KRVAVA GODINA! Zbog ovih ŠEST NOVIH ŽARIŠTA svet u potpunoj panici dočekuje Novu godinu

Autor:

Svet

31.12.2023

17:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vodeći svetski analitičari i mediji slažu se u oceni da je pitanje trenutka kada će na jednom od šest žarišta sveta krenuti pravi, pravcati rat

PITANJE JE TRENUTKA KADA ĆE HAOS, ČEKA NAS KRVAVA GODINA! Zbog ovih ŠEST NOVIH ŽARIŠTA svet u potpunoj panici dočekuje Novu godinu

Foto: Mohammed Nasser \ apaimages / imago stock&people / Profimedia

Čini se da su rat u Ukrajini, kao i izraelsko osvajanje Gaze samo početak globalnog haosa koji nas čeka u 2024. godini.

Vodeći svetski analitičari i mediji slažu se u oceni da je pitanje trenutka kada će na jednom od šest žarišta sveta krenuti pravi, pravcati rat.

Ove tačke sveta najproblematičnije su za 2024. godinu.

Kinesko more i Tajvan

Kina sve slabije uspeva da sakrije teritorijalne apetite u Istočnom i Južnom kineskom moru, zbog čega dolazi do opasnih trzavica s Indonezijom, Malezijom, Filipinima, Vijetnamom I - Tajvanom. Do trzavica dolazi zbog malih nenaseljenih, ali resursima bogatih ostrva i dubiozne interpretacije međunarodnog prava, prema kojoj Peking dotične teritorije smatra svojom zonom isključivog ekonomskog interesa.

Venecuela i Gvajana

Nikolas Maduro uveliko je u drugom šestogodišnjem mandatu koji bi mogao da obeleži sukob sa komšijskom Gvajanom.

Ove godine raspisao je referendum u naftom bogatoj regiji Esekiba koji Venecuela smatra svojom pokrajinom, dok se lokalno stanovništvo smatra Gvajancima.

Gvajana referendum interpretira kao najavu aneksije, zbog čega je od Međunarodnog suda pravde zatražila intervenciju.

Za sada obe strane tvrde da će rešenje spora potražiti za stolom, ali kako protumačiti slanje ratnog broda Velike Britanije na lice mesta?

Nagorno-Karabah

Azerbejdžan je bez kapi znoja ili krvi inicirao okupaciju pokrajine Nagorno Karabah.

Strahujući šta bi vladavina Azerbejdžana značila za sigurnost Jermena u tom području, više od 100.000 stanovnika, što je 80 posto populacije Nagorno Karabaha, za nedelju dana je prebeglo u Jerrmeniju. Baku planira da apsorbira područje u Azerbejdžan, a pritom najavljuje i ekonomski procvat regije, prenosi Jutarnji list.

Sudan – građanski rat

Nakon punih šest meseci bitke, sudanske zaraćene frakcije došle su do pat-pozicije. U sukobu je dosad ubijeno više od 10.000 ljudi, a dislocirano je oko 5,6 miliona, od čega je gotovo 80 posto u Čadu, Etiopiji i Južnom Sudanu.

Ujedinjene nacije su preklinjale za pošiljke pomoći zbog naglog pogoršanja humanitarnih uslova u kojem je došlo i do širenja kolere.

DR Kongo

Demokratska Republika Kongo se poslednjih meseci 2023. susrela s velikim porastom nasilja, do čije je eskalacije došlo uoči izbora koji su upravo održani.

U obračunu su učestvovali pripadnici militantnih grupacija, a do okršaja je došlo zbog pitanja kontrole teritorije i prirodnih resursa.

Mjanmar - građanski rat

Koalicije tri etničke grupacije organizovale su koordiniranu ofanzivu čime je hunta, na vlasti od februara 2021., došla u ozbiljnu opasnost.

Portparol hunte priznaje da su njihove snage poslednjih meseci pod "jakim napadom neprijatelja" koji vojno naoružanje doprema iz komšijskog Tajlanda.

Prema poslednjim podacima UN, u tom sukobu dislocirano je oko dva miliona civila.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading