HUTI IZAZVALI HAOS NA BLISKOM ISTOKU! Pobunjenici ne prestaju s napadima na teretne brodove, američki razarač hitno intervenisao! (FOTO/VIDEO)

Autor:

Svet

17.12.2023

13:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Velike brodarske kompanije objavile su u petak i subotu da obustavljaju plovidbu u Crvenom moru, koje je veliko komercijalno čvorište, nakon što su Huti pokrenuli napade u toj oblasti.

HUTI IZAZVALI HAOS NA BLISKOM ISTOKU! Pobunjenici ne prestaju s napadima na teretne brodove, američki razarač hitno intervenisao! (FOTO/VIDEO)

Foto: Aaron Lau / AFP / Profimedia

U subotu je američki razarač u Crvenom moru oborio 14 dronova lansiranih iz „područja Jemena koja su pod kontrolom Huta“, saopštila je američka vojna komanda za Bliski istok Kentkom Centcom) i sve više velikih brodskih kompanija. obustavljaju saobraćaj na ovom morskom putu zbog nesigurnosti plovidbe.

 

 

Dronovi su "identifikovani kao dronovi za napad" i "oboreni su na način da nisu oštetili brodove u zoni i nije bilo povređenih", objavio je Kentkom na društvenoj mreži X. Operacija izvedena iz razarač USS Carney, dogodio se u subotu rano ujutro po lokalnom vremenu, saopštio je Kentkom.

Jemenski pobunjenici Huti, bliski Iranu, upozorili su da će gađati brodove u jemenskim vodama povezanim sa Izraelom kao odgovor Huti na vojne operacije Izraela protiv islamističkog palestinskog pokreta Hamas u Pojasu Gaze.

 

 

Poslednjih nedelja, ratni brodovi koji patroliraju zonom oborili su više projektila i dronova, uključujući razarač USS Carney.

Velike brodarske kompanije za prevoz robe morskim putem objavile su u petak i subotu da obustavljaju plovidbu u Crvenom moru, koje je veliko komercijalno čvorište, nakon što su Huti pokrenuli napade u toj oblasti.

Obustavu plovidbe u Crvenom moru najavili su Maersk, danski gigant za transport kontejnera, zatim francuski CMA CGM i italijansko-švajcarski MSC, a ova mera će ostati na snazi dok se ne objavi da je „prolaz kroz Crveno more bezbedan".

Crveno more je „morski autoput“ koji povezuje Sredozemno more sa Indijskim okeanom i kroz njega svake godine prođe 20.000 brodova.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading