ZAPAD U PANICI, NATO NEMOĆAN: Putinov smrtonosni ''Avangard'' u Americi za 15, u Londonu za pet minuta! (VIDEO/FOTO)

Autor: Republika

Svet

05.12.2023

13:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na društvenim mrežama je objavljen video snimak simulacije koja prikazuje svu moć ruskog raketnog sistema, u kojem se navodi da razvija brzinu od 30.000 kilometara na čas, a u stanju je da za samo nekoliko minuta uništi neprijateljsku infrastrukturu, vojne objekte i komandne centre.

ZAPAD U PANICI, NATO NEMOĆAN: Putinov smrtonosni ''Avangard'' u Americi za 15, u Londonu za pet minuta! (VIDEO/FOTO)

Foto: Tanjug/AP

U video zapisu se ističe da ruski ubojiti raketni sistem funcioniše tako da ispaljeni projektil ulazi u određenu putanju orbite, odvaja se od hipersoničnog bojevog bloka i bez motora, a zahvaljujući velikoj brzini i kinetičkoj energiji kreće ka cilju.

''Avangard'' je u stanju da ispali raketu koja razvija brzinu od oko 27 maha, što je oko 33.000 kilometara na sat. To znači da joj do Sjedinjenih američkih država treba 15 minuta, a do Velike Britanije samo 5 minuta, navedeno je u snimku na Sputnjikovom TikTok nalogu.

@sputnik.srbija „Авангард“ развија брзину до 30.000 km/h и може стићи до САД за 15 минута, а до Велике Британије за 5 минута #avangard #raketnisistem #raketa #авангард ♬ original sound - Sputnik Србија

Nepodivo oružje

Kako je ranije pisao američki Njuzvik, sistem je opremljen interkontinentalnim balističkim raketama, za čije instaliranje je bilo potrebno svega nekoliko sati.

''Avangard'' je bio jedan od nekoliko naprednih sistema naoružanja koje je najavio ruski predsednik Vladimir Putin u martu 2018. Ruski zvaničnici su rekli da oružje može da leti 27 puta brže od zvuka i da ga je nemoguće presresti.

U svom govoru iz 2018., predstavljajući Avangard, Putin je sistem nazvao „nepobedivim“ i uporedio ga sa „meteorom“ i „vatrenom loptom“. Rekao je da je sposoban za oštre manevre na putu do cilja, što znači da je „potpuno neranjiv na bilo koje protivvazdušno i protivraketno odbrambeno oružje.

Tada je bivši ruski ministar odbrane Sergej Ivanov rekao da Rusija ima 12 novoproizvedenih sistema Avangard, koji su razvijeni po relativno niskoj ceni.

Avangard je težak blizu 2.000 kilograma, ima domet veći od 6.000 kilometara i sposoban je da nosi nuklearna ili konvencionalna tereta, prema Projektu protivraketne odbrane Centra za strateške i međunarodne studije.

Krstari ka cilju kroz atmosferu

- Avangard se kao klizno oružje transportuje na maksimalnu visinu (oko 100 km) balističkom raketom, nakon čega se klizno vozilo odvaja od svoje rakete. Zatim krstari ka svojoj meti kroz atmosferu - navodi se u projektnom dokumentu.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je prvi raketni sistem Avangard ušao u upotrebu krajem 2019. godine.

Nacionalni centar za vazdušnu i svemirsku obaveštajnu službu je u izveštaju za 2020. rekao da je ''Avangard'' jedan od dva sistema koje je razvila Rusija, a koji mogu da lete putanjama iznad Južnog pola da bi se približili kontinentalnom delu Sjedinjenih država sa juga. Ove rakete su dizajnirane da probiju američki protivraketni odbrambeni sistem i da napadnu važne ciljeve nuklearnom bojevom glavom.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading