GARDIJAN ISTRAŽUJE: Ruska i kineska sajber grupa hakovale NAJOPASNIJU BRITANSKU NUKLEARKU - veliko zataškavanje otkriveno!

Autor:

Svet

04.12.2023

18:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Londonski Gardijan je objavio vest da je jedna od najopasnijih britanskih nuklearnih lokacija, Selafild, hakovana od strane sajber grupe koja je blisko povezana sa Rusijom i Kinom.

GARDIJAN ISTRAŽUJE: Ruska i kineska sajber grupa hakovale NAJOPASNIJU BRITANSKU NUKLEARKU - veliko zataškavanje otkriveno!

Foto: Tanjug/AP

 Istragom je utvrđeno da su visoki zvaničnici koji upravljaju nuklearnim otpadom pažljivo zataškavali razotkrivanje ovog podatka i potencijalne efekte.

Gardijan je otkrio da vlasti nisu bile svesne kompromitovanja kompjuterskih sistema u Selafildu, a prvi hakerski proboji su navodno otkriveni 2015. godine.

Kompjuterska mreža Selafilda je bila inficirana takozvanim "sliper malverom", softverom koji omogućava špijuniranje i napade na sisteme. Postoji sumnja da malver možda još uvek nije u potpunosti uklonjen, što bi moglo dovesti do ozbiljnih kompromitovanja bezbednosnih sistema ove nuklearne lokacije.



Najopasnija nuklearna lokacija u Velikoj Britaniji



Selafild se prostire na šest kvadratnih kilometara duž obale Kambrije i smatra se jednom od najopasnijih lokacija nuklearnog otpada na svetu.

Ova lokacija ima najveće skladište plutonijuma na planeti i decenijama proizvodi atomsku energiju. Procenjuje se da Selafild zapošljava oko 11.000 ljudi i čuva ga dobro naoružana policija.



Bezbednosni rizici i posledice hakerskog napada



Postoji sumnja da su strani hakeri imali pristup najosetljivijim informacijama i materijalima na Selafildu. Ovo otvara pitanje mogućeg gubitka podataka i rizika po sisteme, a težina situacije je dodatno otežana činjenicom da Selafild nije odmah obavestio nuklearne regulatore o hakerskom napadu.


Selafild i okolina



Najbliži veći grad Selafildu je Blekpul, udaljen oko 70 kilometara. Ova informacija ukazuje na to da bi potencijalni rizici mogli imati uticaj i na širu okolinu ove nuklearne lokacije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading