PUTINOV POTEZ KOJI MENJA SVET: Posle odluke predsednika Rusije ništa više neće biti kao pre!

Autor:

Svet

05.12.2023

12:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski predsednik Vladimir Putin boraviće sutra u radnim posetama Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) i Saudijskoj Arabiji, gde će, prema rečima portparola Kremlja Dmitrija Peskova, sa liderima te dve zemlje razgovarati o koordinisanim akcijama na svetskim tržištima nafte.

PUTINOV POTEZ KOJI MENJA SVET: Posle odluke predsednika Rusije ništa više neće biti kao pre!

Foto: Tanjug/AP

Na pitanje novinara da li će to biti glavna tema Putinove bliskoistočne turneje, Peskov je odgovorio da su takvi razgovori već vođeni u okviru grupe OPEK+, ali to pitanje je, kako je rekao uvek na dnevnom redu, prenosi Interfaks.

"Ove diskusije se vode u okviru formata OPEK+, ali, naravno, interakcija u ovoj oblasti je uvek na dnevnom redu", rekao je Peskov.

Do posete dolazi nakon što je organizacija zemalja izvoznica OPEK+ pristala prošlog četvrtka da dobrovoljno smanji globalno snabdevanje naftom za ukupno oko 2,2 miliona barela dnevno.

Putin će u Saudijskoj Arabiji, zemlji koja je najveći svetski izvoznik nafte, razgovarati sa saudijskim prestolonaslednikom princom Muhamedom bin Salmanom s kojim, kako prenosi portal SHOT, ima veoma dobre odnose.

Prestonica UAE Dubai, prvo odredište Putinovog putovanja na Bliski istok, postao je važan poslovni i trgovački centar za ruske naftne kompanije, uključujući i drugog najvećeg ruskog proizvođača kompaniju Lukoil, koja je zbog zapadnih sankcija uvedenih Rusiji, deo svojih poslovnih operacija preselila u Dubai.

Smanjenje od 2,2 miliona barela dnevno samo je dodatno smanjenje na već postojeće dobrovoljno saudijsko i rusko smanjenje izvoza od 1,3 miliona barela dnevno koje su dogovorili Putin i saudijski princ bin Salman. Svetsko tržište je skeptično da li će ovi dobrovoljni rezovi količina izvezene nafte biti u potpunosti sprovedeni. Ipak, cene nafte pale su prošle nedelje za 2 procenata nakon najave ove mere, a potom su i dodatno padale, iako je cena nafte tipa Brent juče porasla za 1 odsto.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading