PUTIN KRENUO U TOTALNI RAT: BRITANSKI STRUČNJAK upozorava: Ako Ukrajina izgubi, nad Evropom će se nadviti TAMA, gore nego 1939!

Autor:

Svet

23.11.2023

09:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uprkos svetskoj fokusu na sukob u Pojasu Gaze, britanski pukovnik i stručnjak za hemijsko oružje, Hemiš de Breton Gordon, ističe da je rat koji se vodi protiv Ukrajine daleko važniji za budućnost bezbednosti i prosperiteta Velike Britanije. U svom autorskom tekstu za Dejli telegraf, pukovnik De Breton Gordon ističe da se ne sme zanemariti mogućnost nuklearnog rata i napredovanja Putinovih snaga ka zapadu.

PUTIN KRENUO U TOTALNI RAT: BRITANSKI STRUČNJAK upozorava: Ako Ukrajina izgubi, nad Evropom će se nadviti TAMA, gore nego 1939!

Foto: Tanjug/AP

Uprkos terorističkim pretnjama sa Bliskog istoka, pukovnik ističe da su one ograničene i da nemaju sposobnost da se bave tiranskim pokoravanjem koje bi Putin voleo da primeni u Ukrajini. Takođe, teroristi nemaju mogućnost da raspolažu smrtonosnim nuklearnim oružjem, za razliku od Rusije koja bi mogla da iskoristi ovakvu vrstu naoružanja.

Ukrajinski predsednik Zelenski je sve nezadovoljniji zbog nedostatka pažnje Zapada prema ratu u njihovoj zemlji. Nakon 20 meseci neprekidnog ratovanja, Zelenski je zamenio nekoliko generala i bezbednosnih zvaničnika, što jasno pokazuje njegovu frustraciju trenutnim stanjem na ratištu. Dodatni problem predstavlja i nedostatak zapadnog oružja i municije, koja se sve više preusmerava ka istočnom Sredozemlju. Uz to, predstojeći izbori u SAD i Ujedinjenom Kraljevstvu mogli bi da imaju poguban uticaj na kontinuirani dotok naoružanja Ukrajini.

S druge strane, Rusija je spremna za "totalni rat". Pukovnik De Breton Gordon ističe da su ruski vojni izdaci ove godine mogli da pređu deset odsto BDP-a, što jasno pokazuje predanost Kremlja u ovom sukobu. Rusija je spremna da žrtvuje svoju omladinu u borbi za Donbas, dok su ukrajinski vojnici na frontu imaju prosečnu starost od preko 40 godina. Dodatni faktor rizika za Ukrajinu predstavlja i činjenica da Putin ne mora da strahuje od gubitka "izbora" naredne godine.

U svom eseju "Moderno poziciono ratovanje i kako u njemu pobediti", ukrajinski general Valerij Zalužni ističe da je Rusija daleko od poraza. Pukovnik De Breton Gordon smatra da su ovoj poruci isprepletene suptilne poruke za obe strane u sukobu. On takođe ističe da se u 21. veku puki broj vojnika ne smatra ključnim faktorom za pobedu, ali da je Rusija navodno izgubila preko 300.000 vojnika u ovom sukobu.

Uprkos neprijateljskom okruženju, Putin je siguran u svom udobnom kabinetu u Kremlju, dok su ruski vojnici na terenu izloženi smrtonosnim opasnostima. Pukovnik De Breton Gordon ističe da je poziciono ratovanje omogućilo Rusiji da u rovove šalje neiskusne vojnike koji samo treba da drže pušku i pucaju. Nasuprot tome, Ukrajina nema bezbedna područja za obuku svojih regruta, što je dodatni izazov u ovom sukobu.

Zelenski je konstantno tražio novo oružje kako bi se promenila ravnoteža snaga u sukobu. Pukovnik De Breton Gordon ističe da je u Prvom svetskom ratu tenk bio ključni faktor u pobedi, iako mnogi nisu prepoznali njegov potencijal. Danas, tenkovi i dalje igraju značajnu ulogu u sukobu u Donbasu, a ukrajinski generali su izrazili želju da Zapad obezbedi i moderne borbene avione kako bi se stvorila ravnoteža snaga.

Na kraju, pukovnik De Breton Gordon ističe da Zapad mora da shvati da rat u Evropi ima mnogo veći uticaj na njihovu sudbinu nego sukobi na istočnom Sredozemlju. Stoga, Zapad mora da pruži svu potrebnu podršku Ukrajini kako bi se sprečila mogućnost da Rusija pobedi u ovom ratu, što bi imalo pogubne posledice za celu Evropu.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading