LUDAK S MOTORKOM NA ČELU ARGENTINE! UVODI DOLAR, NEĆE SA SIJEM I PUTINOM: Predsednički izbori doneli tektonsku promenu u Buenos Ajresu

Autor:

Svet

20.11.2023

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Donald Tramp prvi čestitao novom predsedniku Havijeru Mileju.

LUDAK S MOTORKOM NA ČELU ARGENTINE! UVODI DOLAR, NEĆE SA SIJEM I PUTINOM: Predsednički izbori doneli tektonsku promenu u Buenos Ajresu

Foto: Tanjug/AP

Zašto me nazivate Malim Trampom, ja sam argentinski Tramp, rekao je Havijer Milej (53), koji je izabran za novog predsednika Argentine s programom koji predviđa ukidanje nacionalne banke i valute i uvođenje dolara, kao i izlazak Argentine iz BRIKS. Milej je čak u kampanji mahao motornom testerom da bi ilustrovao žestoke rezove koje namerava da sprovede.

TUKLI GA RODITELJI

Donald Tramp je bio prvi koji je čestitao Mileju.

- Ja se ponosim vama. Vi ćete ponovo učiniti Argentinu velikom - poručio je Tramp.

Milej je ubedljivo pobedio u drugom krugu. On je osvojio 56 odsto glasova, dok je za njegovog rivala bivšeg ministra ekonomije Serđa Masu glasalo njih tek 44 odsto. Milej je prošao trnovit put do predsedničkog mandata. Huan Luis Gonzales, biograf Havijera Mileja, naveo je u knjizi da je budući predsednik u detinjstvu bio usamljenik kojeg su zlostavljali roditelji i vršnjaci, a kao tinejdžer, zbog čestih ispada i agresivnosti, stekao je nadimak El Loko (ludak). Milej je priznao da su ga roditelji Italijani tukli i vređali, zbog čega nije razgovarao s njima čitavu deceniju, ali su se oni pojavili u njegovoj predizbornoj kampanji. Blizak je bio samo s mlađom sestrom Karinom i babom po majci, a uživao je u fudbalu, pa je branio za Čakarita juniors do 1989, kada se u potpunosti okrenuo studiranju ekonomije.

U studentskim danima Milej je bio pevač benda Everest, koji je izvodio hitove Rolingstonsa. Osim toga, uživa u muzici Boba Marlija i Đuzepea Verdija.

- On voli i peva operske pesme, ali nije baš dobar u tome. Više od njegovih ideja, brine me Milejevo stanje uma i njegova emocionalna stabilnost - naveo je biograf.

Predsednik Kolumbije: Tužan dan za kontinent

Predsednici Brazila Lula da Silva i Bolivije Luis Arse ostavili su Mileju otvorena vrata ako se predomisli. Međutim, kolumbijski predsednik Gustavo Petro rekao je da je pobeda krajnje desnice u Argentini tužna vest za kontinent. Milejeve protivnike u Argentini više brine njegova najava da oslobodi budžet troškova koje on smatra suvišnim. Tako Milej planira privatizaciju školstva i zdravstva i maksimalno smanjivanje socijalnih davanja, što će teško pogoditi 18,5 miliona siromašnih, od ukupno 46 miliona stanovnika.

DRŽI SE IZRAELA

Milej ima i pet ogromnih kloniranih pasa rase mastif koje je nazvao po čuvenim ekonomistima, a naziva ih svojom četvoronožnom decom. Slavu je stekao kao ekonomski stručnjak u TV emisijama u kojima je govorio o inflaciji i "radostima tantričkog se*sa na svaka tri meseca". Sve ovo, uz rečnik pun psovki, učinilo ga je poznatim i pomoglo mu da pokrene političku karijeru, pa je za smo pet godina dogurao do predsednika. Osim namere da pezos zameni dolarom da bi rešio višedecenijski problem visoke inflacije (ove godine je 102 odsto), Milej je u kampanji govorio da će se osloniti na SAD i Izrael, dok ne želi da sarađuje s komunistima i socijalistima u Pekingu, Braziliji i Moskvi. Ipak, sputava ga što ima samo 38 od 257 mesta u donjem domu Argentine i osam od 72 u Senatu.

Profesor Hejfec: Džo Bajden će da pobesni

Profesor Državnog univerziteta u Sankt Peterburgu i stručnjak za Južnu Ameriku Viktor Hejfec naglašava da je bivši predsednik Brazila Žair Bolsonaro imao slične ciljeve kao Milej, ali da su biznismeni bili protiv toga.
- Teško da će i Milej moći da postigne svoje ciljeve. Tehnički je nemoguće prekinuti odnose s dva najveća trgovinska partnera, kao što su Brazil i Kina. Osim toga, ugledanje na Trampa može da razbesni Džoa Bajdena. Dosad je dolarizaciju izvelo nekoliko minijaturnih zemalja Latinske Amerike i uvek uz saglasnost SAD, koje obavezno gledaju da li im je to u interesu u pogledu trgovinskog bilansa - rekao je Hajfec.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading