GOTOVO JE! MIRA U EVROPI VIŠE NEĆE BITI: Rusija je upravo napustila sporazum o ograničenju konvencionalnog oružja, zatim se oglasio i NATO! TRKA SMRTI JE POČELA!

Autor:

Svet

07.11.2023

13:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zemlje članice NATO-a suspendovaće učešće u Sporazumu o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi (CFE) nakon što se Rusija povuče iz sporazuma, navodi se u saopštenju alijanse .

GOTOVO JE! MIRA U EVROPI VIŠE NEĆE BITI: Rusija je upravo napustila sporazum o ograničenju konvencionalnog oružja, zatim se oglasio i NATO! TRKA SMRTI JE POČELA!

Foto: Tanjug/AP

„Uprkos priznavanju uloge CFE ugovora kao kamena temeljca evroatlantske bezbednosne arhitekture, situacija u kojoj se zemlje članice NATO-a pridržavaju sporazuma, a Rusija ne, bila bi nestabilna. Dakle, saveznici koji učestvuju u sporazumu nameravaju da suspenduju CFE Ugovor važi onoliko dugo koliko je potrebno“, navodi se u dokumentu, prenosi RIA Novosti.

Danas je Velika Britanija već objavila suspenziju učešća u sporazumu .

Rusija je 7. novembra u ponoć završila proceduru za povlačenje iz Ugovora o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi. Takođe su izgubila snagu još dva pravno obavezujuća sporazuma vezana za ovaj ugovor – Budimpeštanski sporazum od 3. novembra 1990. o maksimalnim nivoima dostupnosti konvencionalnog naoružanja i opreme šest država članica Varšavskog pakta, kao i dokument od 31. maja 1996. godine.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je istaklo da Moskva sada ne vidi mogućnost sklapanja sporazuma o kontroli naoružanja sa zemljama NATO -a, pošto su države ovog bloka „jasno pokazale svoju nesposobnost da pregovaraju“.

Potpisivanje CFE ugovora održano je 19. novembra 1990. godine u Parizu. Sporazum su zaključili ovlašćeni predstavnici 16 država članica NATO-a i šest država članica Varšavskog pakta (VPS). Dokument je stupio na snagu 9. novembra 1992. godine. U njoj nisu učestvovali neutralni i nesvrstani učesnici Konferencije o evropskoj bezbednosti i saradnji (KEBS, od 1995. – OEBS), a sam CFE Ugovor je zatvoren. Nije bilo predviđeno pristupanje njoj država koje tada nisu bile članice NATO-a i Varšavske Varšavske divizije.

Ugovorom o CFE utvrđeni su maksimalni grupni i pojedinačni nivoi za zemlje NATO-a i Varšavskog pakta za pet vrsta naoružanja i vojne opreme ograničene ovim sporazumom: borbene tenkove, oklopna borbena vozila, artiljeriju, jurišne avione i jurišne helikoptere.

Takvi nivoi su uspostavljeni ne samo za dve grupe država u celini, već i za takozvane bočne regione – južne i severne, kako bi se uzela u obzir zabrinutost država ovih regiona, pre svega Turske i Norveške .

1992. godine odredbe CFE Ugovora su dopunjene obavezama njegovih učesnika da ograniče broj ljudstva konvencionalnih oružanih snaga u zoni primene ugovora (ova zona je obuhvatala samo evropski deo teritorije bivšeg SSSR-a i današnja Rusija, a samo deo teritorije Turske ) .

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading