UDARNA VEST! AMERIKANCI STIŽU U POMOĆ IZRAELU: Kopnena ofanziva biće ODLOŽENA do dolaska američkih snaga!

Autor:

Svet

23.10.2023

15:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema izveštajima izraelskog vojnog radija, izraelska vlada je odlučila da odloži invaziju na Pojas Gaze do dolaska američkih snaga na Bliski istok.

UDARNA VEST! AMERIKANCI STIŽU U POMOĆ IZRAELU: Kopnena ofanziva biće ODLOŽENA do dolaska američkih snaga!

Foto: Tanjug/AP

Izraelski zvaničnici su naveli da postoji više faktora koji su uticali na ovu odluku, uključujući povećanje operativne spremnosti snaga i traženje rešenja za pitanje zarobljenika. Izraelska vojska je izvela ograničene upade u Pojas Gaze, ali je naglasila da se vojna pripremljenost poboljšava i “celo vreme” osnažuje.

Sukob između Izraela i Hamasa započeo je 7. oktobra, kada je Hamas napao naselja na jugu Izraela, ubivši stotine civila i vojnika3. Izraelsko bombardovanje i blokada Pojasa Gaze usledili su nedugo zatim, što je prema navodima institucija u Gazi, odnelo hiljade nevinih života.

U međuvremenu, Rusija je izrazila saglasnost sa američkim predsednikom Džo Bajdenom o potrebi za novim svetskim poretkom, ali se ne slaže da takav poredak može da izgradi Vašington.

Na Bliskom Istoku rastu strahovi da će region postati žarište velikog rata8. Izraelski avioni su bombardirali područja oko tri bolnice u Gazi, a Izrael je napao Hezbolah u Libanu..

Ova situacija ima ozbiljne humanitarne posledice. Hiljade ljudi beže prema jugu Pojasa Gaze, a strahuje se da bi uništenjem Hamasa u Pojasu Gaze moglo doći do raseljavanja više od dva miliona Palestinaca.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading