BLAGO KRIMA VRAĆA SE U UKRAJINU: Holandski sud dodelio 1.000 zlatnih i drugih predmeta Kijevu

Autor:

Svet

10.06.2023

10:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Drevni zlatni artefakti sa Krima, koji su bili izloženi u inostranstvu, biće vraćeni Ukrajini, a ne krimskim muzejima, odlučio je holandski vrhovni sud.

BLAGO KRIMA VRAĆA SE U UKRAJINU: Holandski sud dodelio 1.000 zlatnih i drugih predmeta Kijevu

Foto: pixabay.com

Radi se o više od 1.000 zlatnih i drugih predmeta koji su 2014. godine bili pozajmljeni muzeju Alard Pirson (Allard Pierson) u Amsterdamu, u vreme kada je Rusija anektirala Krim, javlja Rojters.

Po završetku izložbe "Krim - zlato i tajne Crnog mora", i Ukrajina i Krim su tražili da im se umetničko blago vrati. Četiri krimska muzeja su u svom zahtevu navela da su prekršeni uslovi pod kojima su te artefakte pozajmili amsterdamskom muzeju i da zlatni predmeti nađeni na području Krima tamo i pripadaju, bez obzira na politiku.

Među artefaktima su skitski šlem od čistog zlata iz 4. veka pre nove ere, zlatna ogrlica teška više od jednog kilograma, iz 2. veka nove ere, zatim bronzani mačevi, drago kamenje i drugi. Svi oni su bili zadržani u magacinu amsterdamskog muzeja do sudske odluke. Posle devet godina pravne bitke, najviši holandski sud je doneo konačnu odluku, uz obrazloženje da ruska aneksija Krima nije međunarodno priznata.

- Iako muzejski predmeti potiču sa Krima i stoga se takođe mogu smatrati nasleđem Krima, oni su deo kulturnog nasleđa Ukrajine - navedeno je u odluci.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozdravio je sudsku odluku kao primer holandskog "vođstva u zaštiti međunarodnog prava".

On je na svom tviter nalogu zahvalio holandskom premijeru Marku Ruteu za planirani povratak "Skitskog zlata". Muzej "Alard Pirson" saopštio je da sada može da predmete izvadi iz magacina. Pravni troškovi i troškovi skladištenja dosad su već dostigli 500.000 evra.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading