Si Đinping slao ORUŽJE Putinu? Evo ŠTA se navodi u carinskim podacima, stvar je kristalno JASNA!

Autor:

Svet

17.03.2023

12:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predmeti dvostruke namene bi takođe mogli da budu način da Kina tiho poveća svoju pomoć Moskvi.

Si Đinping slao ORUŽJE Putinu? Evo ŠTA se navodi u carinskim podacima, stvar je kristalno JASNA!

Foto: Tanjug-AP

Vladimir Putin i Si Đinping

Kineske kompanije, uključujući jednu koja je povezana sa vlastima u Pekingu, navodno su poslale Rusima 1.000 pušaka i drugu opremu koja može biti korišćenja u vojnim manevrima, uključujući i delove za dronove i pancire, navodno stoji u carinskim dokumentima u koje je Politico imao uvid.

Isporuke su vršene u periodu od juna do decembra 2022. godine, stoji u podacima koje je obezbedio ImportGenius, agregator carinskih podataka.

China North Industries Group Corporation Limited, jedna od najvećih državnih odbrambenih kompanija u zemlji, poslala je puške u junu 2022. ruskoj kompaniji Tekhkrim koja takođe posluje sa ruskom državom i vojskom. Puške CK-A, napravljene po uzoru na M16, ali označene kao "civilne lovačke puške", koriste paravojna policija u Kini i oružane snage od Filipina do Južnog Sudana i Paragvaja.

Rusi su dobili i 12 pošiljki sa delovima za dronove, i više od 12 tona kineskih pancira. Podaci pokazuju da su pošiljke išle preko Turske krajem 2022. godine, piše Politico.

Iako carinski podaci ne pokazuju da Peking prodaje veliku količinu oružja Moskvi sa namerom da pomogne u ratnim dejstvima, otkriva da Kina snabdeva ruske kompanije sa prethodno neprijavljenom opremom dvostruke namene - komercijalni predmeti koji bi se mogli koristiti i na bojnom polju u Ukrajini.

Ovo je, kako navodi Politico, prva potvrda da Kina šalje puške i pancire ruskim kompanijama, i pokazuje da se dronovi i delovi za bespilotne letelice i dalje šalju uprkos obećanjima najmanje jedne kompanije koja je rekla da će obustaviti poslovanje u Rusiji i Ukrajini kako bi osigurala da se njeni proizvodi ne koriste u ratu.

Potvrda o ovim pošiljkama stigla je u trenutku kada SAD i Evropa upozoravaju Peking da ne pomaže Rusiji u ratu u Ukrajini.

Zapadni zvaničnici su proteklih nedelja rekli da Kina razmatra da pošalje oružje ruskoj vojsci, što bi znatno moglo da utiče na način ratovanja na tlu Ukrajine, i to u korist Rusije.

Zvaničnici strahuju i da bi neku opremu dvostruke Namene Rusija mogla da koristi da opremi nove snage koje se šalju u Ukrajinu, u trenutku kada su Moskvi preko potrebne zalihe.

Da-Jiang Innovations Science & Technology Co., poznata kao DJI, poslala je delove za bespilotne letelice - poput baterija i kamera - preko Ujedinjenih Arapskih Emirata malom ruskom distributeru u novembru i decembru 2022.

DJI je kineska kompanija koja je bila pod sankcijama američkog ministarstva finansija od 2021. jer je kineskoj državi dala bespilotne letelice za nadgledanje ujgurske manjine u zapadnom regionu Sinđianga.

Osim dronova, Rusija se mesecima oslanjala na druge zemlje, uključujući Kinu, za navigacionu opermu, satelitske snimke, delove za vozila i drugi sirovi materijal koji je Putino neophodan da nastavi rat u Ukrajini.

Trenutno je nejasno da li Rusija na frontu koristi puške koje su stigle u pošiljkama iz Kine, a Tekhkrim nije odgovorio na novinarski upit. S druge strane, DJI dronovi su uočeni na bojnom polju više puta u proteklih nekoliko meseci. Ni iz ove kompanije se još nisu oglasili na novinarski upit. Ni Savet za nacionalnu bezbednost se nije oglasio, a ambasada Kine u Vašingtonu navela je u saopštenju da se Peking zalaže za mirovne pregovore oko Ukrajine, navodi Politico.

- Kina nije stvorila ovu krizu. Nije učesnik u ovoj krizi i nije obezbedila oružje nijednoj strani u konfliktu - rekao je portparol ambasade Liu Pegju.

Upitan za carinske podatke do kojih je došao POLITICO, ambasador Poljske u EU Andžej Sadoš je rekao da "zbog potencijalnih veoma ozbiljnih posledica takve informacije treba odmah proveriti".

Iako su sankcije Zapada otežale Moskvi uvoz svega od mikročipova do suzavca, Rusija i dalje uspeva da kupuje šta joj treba za rat od "prijateljskih država", koja ne poštuju nova pravila zapada, poput Kine ili zalivskih zemalja.

- Neki komercijalni proizvodi, kao što su dronovi ili čak mikročipovi, mogu se prilagoditi. Oni mogu da se transformišu iz jednostavnog benignog civilnog proizvoda u smrtonosni i vojni proizvod - rekao je Sem Bendet, saradnik u Centru za pomorske analize ruskih studija u Vašingtonu, napominjući da bi predmeti dvostruke namene mogli pomoći Rusiji da napreduje na bojnom polju.

Stručnjaci kažu da je teško proveriti da li se predmeti dvostruke namene, koji su poslati iz Kine, prodaju kupcima za civilnu ili vojnu upotrebu.

- Izazov sa proizvodima dvostruke namene je taj što sistem kontrole izvoza koji imamo mora da uzme u obzir i mogućnosti komercijalne prodaje kao i vojnu upotrebu određenih artikala - rekao je Zak Kuper, bivši pomoćnik zamenika savetnika za nacionalnu bezbednost za borbu protiv terorizma u Savetu za nacionalnu bezbednost.

U situacijama kada je Kremlju neophodna specifična tehnologija, koja se proizvodi isključivu u SAD, zemljama EU ili Japanu, postoje "čudni putevi" za Moskvu da izbegne sankcije i da opremu kupuje od posrednika iz zemalja koje imaju dobre odnose i sa zapadom i sa Rusijom.

Rusija je uspela da uveze gotovo 80 tona pancira, vrednih oko 10 miliona dolara, i to u decembru prošle godine, govore podaci ImprotGenius-a.

Pancire je proizvela turska kompanija Ariteks, i uvezene su direktno iz Turske, iako su određene pošiljke u Rusiju stigle iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Rusija je uvezla pancire kineske kompanije Xinxing Guangzhou Import & Export Co.

Podaci o trgovini takođe pokazuju da je ruska državna odbrambena kompanija Rosoboroneksport od 2022. uvozila mikročipove, uređaje za termalni vid i rezervne delove kao što je gasnoturbinski motor iz raznih zemalja, od Kine do Mjanmara.

Predmeti dvostruke namene bi takođe mogli da budu način da Kina tiho poveća svoju pomoć Moskvi, izbegavajući odmazde, kojima su zvaničnici Vašingtona i Evrope pretili poslednjih nedelja ako Kina nastavi sa slanjem oružja ruskoj vojsci.

Nedavno je nemački kancelar Olaf Šolc rekao da će biti posledica ukoliko Kina pošalje oružje Rusiji, iako je naveo da ne postoji dokaz da Peking razmišlja o tome da pošalje oružje Moskvi.

Među vojnim predmetima koje Kina razmatra da isporuči Rusiji su dronovi, municija i drugo malokalibarsko oružje, prema listi koja je mesecima kružila unutar administracije i na Kapitol Hilu, tvrdi izvor koji je imao uvid u dokument.

Obaveštajni podaci upućeni zvaničnicima u Vašingtonu, na Kapitol Hilu i američkim saveznicima širom sveta u poslednjih mesec dana, sugerišu da bi Peking mogao da preduzme korak da isporuči oružje Rusiji.

- Vidimo da Kina pruža pomoć Rusiji u kontekstu sukoba. I vidimo ih u situaciji u kojoj im postaje sve neprijatnije zbog nivoa pomoći i ne žele da to urade javno kao što bi inače moglo da se dogodi i imajući u vidu troškove reputacije koji su s tim povezani. To je stvarna briga i stepen koliko se približavaju i kolika im je pomoć pružena je nešto što veoma pažljivo posmatramo - rekla je Avril Hajns, direktorka američke nacionalne obaveštajne službe na saslušanju u Kongresu 8. marta.

Kako podaci o isporukama robe dvostruke namene u Rusiju postaju dostupni, očekuje se da će zapadne zemlje pojačati napore da uguše ove tokove.

- Već smo počeli da vidimo sankcije protiv ljudi koji premeštaju vojni materijal u Rusiju. Siguran sam da ćemo videti kako EU i druge zemlje ciljaju na one ljude koji pomažu da veliki deo ovog materijala stigne do Rusije - rekao je Džejms Birn iz Royal United Services Instituta, britanskog istraživačkog centra za odbranu.

Peking u međuvremenu demantuje da "pojačava podršku" Rusiji oko Ukrajine. Međutim, nekoliko visokih zvaničnika je već bilo u Moskvi, a Si Đinping će se uskoro uputiti u prestonicu Rusije da se sretne sa kolegom Vladimirom Putinom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (1)

Loading
Džonko

18.03.2023 00:00

Lepo je Ministar spoljnih poslova Kine odgovorio Amerikancima.. Pomoći ćemo Rusiji vojno onoliko koliko vi pomognete Tajvanu...! I ZAČEPIO IM GUBICE...!!!