RUSIJA UPOZORAVA! Postavićemo NUKLEARNO ORUŽJE na granicu, ako se baze NATO-a pojave u Švedskoj i Finskoj - ŠIRENJE JE GREŠKA!

Autor:

Svet

16.05.2022

06:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osamdest drugi dan rata u Ukrajini. Iz Kijeva tvrde da su se ruske trupe povukle iz područja Harkova, ali da je situcija u Donbasu veoma teška. Švedska i Finska, praktično su već članice NATO-a, procedura prijema je samo formalnost, ocenili su nemački zvaničnici na sastanku šefova diplomatija zemalja članica NATO u Berlinu. Rusija je upozorila da je širenje NATO-a greška.

RUSIJA UPOZORAVA! Postavićemo NUKLEARNO ORUŽJE na granicu, ako se baze NATO-a pojave u Švedskoj i Finskoj - ŠIRENJE JE GREŠKA!

Foto: Tanjug/AP/Profimedia

Vladimir Putin, predsednik Rusije
  • Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je da ruske snage ne prekidaju ofanzivne operacije u istočnoj operativnoj zoni. Ruska avijacija gađala je civilnu i vojnu infrastrukturu na istoku i industrijske objekte u dubini teritorije Ukrajine.
  • Oko čeličane “Azovstal” i dalje traju borbe. Na stolu je dalje predlog Turske da se ukrajinski vojnici koji se još nalaze u fabrici evakuišu morskim putem.

RUSKI ZVANIČNICI: Bićemo primorani da odgovorimo na poteze Finske i Švedske

- Švedska i Finska praktično već članice NATO-a, procedura prijema samo formalnost - ocenili su nemački zvaničnici na sastanku šefova diplomatija zemalja članica NATO u Berlinu, preneli su mediji.

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok rekla je da je Berlin sve spremio za brz proces ratifikacije i prijem Finske i Švedske u Alijansu. Prethodno je finski predsednik Sauli Ninisto potvrdio je da će njegova zemlja podneti zahtev za članstvo u NATO-u, a da finski parlament u ponedeljak o tome raspravlja. Slična poruka stigla je i iz Stokholma gde je švedska vladajuća Socijaldemokratska partija saopštila je da podržava ulazak zemlje u NATO.

Republika

Foto: Tanjug/AP

NATO

Ruski zvaničnici su izjavili da će biti primorani da "odgovore" na potez susedne Finske da se pridruži NATO-u.

U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova navodi se da bi taj potez ozbiljno naštetio bilateralnim odnosima, kao i bezbednosti i stabilnosti u severnoj Evropi.

Ruska državna televizija saopštila je da bi Moskva mogla da rasporedi taktičko nuklearno oružje na svojim evropskim granicama ako Finska, ali i Švedska dozvole vojne baze na svojoj teritoriji nakon ulaska u NATO.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading