SNIMLJEN SAV UŽAS KOJI RAZDIRE PLANETU: Naučnici u paničnom strahu! OVO JE SAMO POČETAK!

Autor: Republika

Svet

28.12.2021

11:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izabrane su najbolje fotografije iz 2021. koje oslikavaju šta su našoj planeti već sada učinile klimatske promene.

SNIMLJEN SAV UŽAS KOJI RAZDIRE PLANETU: Naučnici u paničnom strahu! OVO JE SAMO POČETAK!

Foto: Tanjug/AP

Nestvarni prizori koji su obeležili 2021. govore više od hiljadu reči

Najbolje fotografije koje ilustruju sav užas klimatskih promena, izabrane su i za 2021. godinu i podsetile nas sa kakvim se sve problemima i izazovima suočava naša planeta i to, pre svega, zbog malignog delovanja ljudi na prirodu i sve u njoj.

A ono što je najstrašnije, jeste činjenica da se naučnici slažu u jednom - situacija preti da narednih godina postane još gora.      

Među prvima je jedna koja je nastala ovog leta u Grčkoj u trenutku dok je južni deo te mediteranske zemlje satirao jedan od najrazornijih požara u istoriji. Kako je ustanovljeno, prosečna temperatura vazduha tokom leta u Grčkoj je od 2007. godine porasla za nekoliko stepeni, što ima dramatične posledice na klimu celokupnog područja. U požarima je u poslednjih nekoliko godina umrlo na desetine ljudi, na stotine životinja je stradalo, a materijalna šteta je nemerljiva. 

 

Druga fotografija nastala je na severoistoku Kenije, čije se stanovništvo suočilo sa nezapamćenim sušama usled kojih je umrlo na stotine životinja. Uništene su i mnogobrojne biljne vrste, a prema podacima centra za klimatske promene u Africi, u toj zemlji je od septembra do danas pala jedva trećina kiše koja se inače smatra prosekom za to doba godine. 

 

 

Indija je jedna od najzagađenijih zemalja sveta, a svake godine na reci Jamuna u Delhiju dolazi do formiranja taloga u vidu bele pene, koji je proizvod nagomilavanja otpada iz kanalizacija i indujstrijskog đubrišta. Vlasti već godinama obećavaju da će očistiti reku, ali nikako da to učine, dok narod, s druge strane, veruje kako je pena "dar" viših sila, te u danima kada se ona pojavi građani masovno ulaze u reku, kupaju se i mole. 

 

Republika

Foto: Tanjug/AP

Pena na reci Jamuni je proizvod toksičnog otpada  

Nedostatak padavina u delovima Turske je ove godine doneo ogromne probleme stanovništvu, posebno farmerima i njihovim životinjama. Najpogođenije je područje jugoistočne Anadolije.

 

U julu je prelepa laguna u patagonijskoj provinciji Ćubut u Argentini postala jarko roze boje kao proizvod izbačenog hemijskog otpada na tom prostoruž, posebno visoko toksičnog natrijum sulfata. U pitanju je antibakterijski proizvod koji se koristi u industriji ribe.  

 

Republika

Foto: Tanjug/AP

Argentnska laguna u provinciji Ćubut pretvorena u toksično jezero

Grčka nije jedina zemlja koju su ove godine pogodili razorni požari. Kalifornija se suočila sa šumskim vatrenim stihijama koje su uništile 2.569.009 ari zemljišta i ubile troje ljudi.    

 

Klimatske promene su uzrok i povećanih migracija, pa ovog leta nisu izostali dramatični prizori sa obala Grčke, Španije i Francuske, na kojima su spasioci pružali pomoć nesrećnim ljudima.   

 

Republika

Foto: Tanjug/AP

Potresne scene iz Grčke    

Jake kišne padavine i topljenje snega sa planinskog venca Ajfel u Nemačkoj i istočnoj Belgiji, izazvao je poplave koje su uništile na hiljade kuća i usmrtile najmanje 200 ljudi.   

Republika

Foto: Tanjug/AP

Dramatične scene iz Nemačke šokirale su svet ovog leta  

S druge strane sveta, tačnije u Kolumbiji, su u trenutku ekstremnih poplava u Evropi nastale stravične suše. Usled njih je bukvalno nestalo sa lica zemlje jezero Sueska.  

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading