HRVATSKA NA SIVOJ LISTI ZEMALJA ZA PRANJE PARA: Jedina članica Evropske unije koja se našla na popisu "onih koji se posebno prate"!

Autor:

Svet

25.06.2023

12:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ostale zemlje na listi su Albanija, Panama, Mali, Južnoafrička Republika ili Ujedinjeni Arapski Emirati, a postoji i crna lista.

HRVATSKA NA SIVOJ LISTI ZEMALJA ZA PRANJE PARA: Jedina članica Evropske unije koja se našla na popisu "onih koji se posebno prate"!

Foto: Shutterstock

Pranje para u Hrvatskoj

Međunarodna agencija za borbu protiv pranja novca Financial Action Task Force (FATF) stavila je Hrvatsku, zajedno s Kamerunom i Vijetnamom, na popis zemalja koje treba posebno pratiti. Ove tri države sada su među 23 zemlje koje "aktivno rade s FATF-om" na rešavanju "strateških nedostataka svojih sistema za borbu protiv pranja novca, finansiranja terorizma i širenja oružja za masovno uništenje", kaže se u sopštenju FATF-a u Parizu.

Sa sedištem u glavnom gradu Francuske, FATF je glavno međunarodno telo za borbu protiv i sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma, a pripojeno je Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Inevstitore ovakav sistem odvraća od saradnje

Hrvatska je jedina članica Europske unije koja se nalazi na listi. Prema navodima FATF-a, vlada u Zagrebu je obećala da će se povećati napori u sferi sprečavanja ovih oblika finansijskog kriminala i pokrenuti odgovarajući akcioni plan. Uključivanje u takozvanu sivu listu FATF-a može značiti ozbiljan gubitak imidža zemlje i imati odvraćajući učinak na strane ulagače.

Ostale zemlje na listi su na primer Albanija, Panama, Mali, Južnoafrička Republika ili Ujedinjeni Arapski Emirati.

Postoji i crna lista zemalja koje su klasifikovane kao visokorizične. Trenutno se na njoj nalaze samo tri zemlje: Iran, Mjanmar i Severna Koreja.

Problemi i u Nemačkoj

Prošlog leta je izveštaj FATF-a potvrdio da i Nemačka ima deficite u borbi protiv pranja novca. Glavna tačka kritike bila je da se tome još nije pridala dovoljna politička važnost.

Međunarodni stručnjaci kritikuju nepregledan haos u vezi s nadležnostima i protokom informacija između više od 300 različitih kancelarija, službi i državnih tela koja se u zemlji bave ovom tematikom. Postoje ozbiljne manjkavosti u praćenju prenosa gotovine, smatraju u FATF-u, i uošteno se žale da nemačke nadležne vlasti čine jako malo toga da istraže finansijske transakcije velikih kriminalnih sindikata i da ih dovedu pred sud.

Zbog toga je Nemačka i danas "raj za one koji žele da peru novac" i posebno popularna evropska destinacija među italijanskim mafijašima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading