ČIJI SU LJILJANI, SRPSKI ILI BOSANSKI? Novi grb reprezentacije GLAVNA je tema u Hrvatskoj!

Autor:

Sport

16.03.2022

13:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo je zaokupilo pažnju medija u komšiluku.

ČIJI SU LJILJANI, SRPSKI ILI BOSANSKI? Novi grb reprezentacije GLAVNA je tema u Hrvatskoj!

Foto: Twitter/Printscreen

Novi grb reprezentacije Srbije

Dres reprezentacije Srbije na Svetskom prvenstvu u Kataru krasiće novi grb, a mediji u Hrvatskoj podrobno su se bavili ovom temom. "Index.hr" je napisao kako će oprema srpskih reprezentativaca izgledati drugačije nego do sada, a i oni su se dotakli "bosanskih ljiljana".

Srbija će na Svetskom prvenstvu u Kataru igrati sa novim grbom. Amblem koji je potvrdio Izvršni odbor tamošnjeg saveza odmah je izazvao polemike. Nije čudno što su na njemu istorijski simboli Srbije - dvoglavi beli orao, ocili, i crveni štit - nego što su se tamo našli ljiljani. Oni su povezani sa Bosnom, a bili su na njenim, u poslednje vreme, zastavama i grbovima Bosne i Hercegovine - navedeno je na portalu "Index.hr".

Ljiljan je jedan od najučestalijih motiva u heraldici. Kod nas ih srećemo iz doba Nemanjića (grbovi, kruna, novac), a njihov simbol oslanja se na stihove iz Starog i Novog zaveta i na kult Bogorodice. Ljiljane su od nas preuzeli Kotromanići, pa su odatle potom uveli i u Bosnu. Identični ljiljani sa grba reprezentacije nalaze se i na sadašnjoj zastavi i grbu Republike Srbije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading