STARO VEROVANJE NA VELIKU SUBOTU - URADITE OVO DA CELA GODINA BUDE USPEŠNA I SREĆNA: Običaj pred Vaskrs koji je važno ispoštovati, a jedno posebno važi za žene!

Autor: N.J.

Lifestyle

15.04.2023

16:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas se ne radi na polju, a ženama je posebno zabranjena jedna vrsta posla.

STARO VEROVANJE NA VELIKU SUBOTU - URADITE OVO DA CELA GODINA BUDE USPEŠNA I SREĆNA: Običaj pred Vaskrs koji je važno ispoštovati, a jedno posebno važi za žene!

Foto: Unsplash/ Oleg Bilyk

Velika subota je dan uoči Vaskrsa i tada se završavaju svi poslovi koji su neophodni da bi se dočekao praznik. Velika subota zove se i Tiha, a zajedno sa ostalim danima čini nedelju koja je uvod u Vaskršnje praznike.

Danas je drugi dan hrišćanske žalosti, nakon Velikog petka kada je Hrist razapet na Golgoti, zbog čega se i Velika subota, koju je prema verovanju Isus Hristos proveo u Hadu, podzemlju, i provodi se u molitvi i tišini.

Foto: shutterstock

Porodica zajedno jede za praznik

Šta se radi na Veliku subotu

Sređuje se kuća, čisti se, priprema se sve da se dočeka praznik. Neki su juče, na Veliki petak obojili jaja, dok drugi to rade upravo danas, zavisi od kraja gde živite. U jugoistočnom Banatu mesi se kolač koji se posle bdenja nosi na groblje. Grob se preliva vinom i okadi. Na Veliku subotu ne radi se u polju, a žene ne rade ručne radove.

Danas bi trebalo da postite

Danas je i poslednji dan posta. Sveštenici, naime, kažu, da iako subota važi za dan kada se po pravilu ne posti, a za vreme posta to je na ulju, na Veliku subotu treba postiti isto kao i na Veliki petak.

Foto: YouTube/ Letina Kuhinja / Leta’s Kitchen

Posna hrana

Šta treba uraditi na Veliku subotu da bi cela godina bila srećna?

Kao i Veliki petak, i danas bi trebalo dan provesti u miru. Kako bi vam period do sledećeg Vaskrsa bio uspešan prema verovanju danas bi trebalo da učinite neko dobro delo.

Čuvarkuća od prošle godine

Ono što mnoge muči je i šta uraditi sa prošlogodišnjom čuvarkućom. Veruje se da čuvarkuća tera demone i zle sile. To nije jedini naziv, zove se i "čuvar", "stražar"... Prvo crveno jaja nikada se ne baca, a ujedno čuvarkuća donosi sreću i blagostanje tokom cele godine, zato je mnogi odlažu u nekim lepim činijama i posudama.

Sada staro jaje treba zameniti novom čuvarkućom. Bacanje jaja od prošle godine nikako nije opcija,  a ni višegodišnje čuvanje. U nekim krajevima, prošlogodišnja čuvarkuća se zakopava u dvorištu pod drvo koje želite da bude plodno, ili u baštu. Drugi je stave u reku kako bi otišla sva zla. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading