PRVO CRVENO JAJE NIKADA SE NE BACA! Evo šta morate uraditi sa čuvarkućom od prošle godine i nikako je ne spaljujte!

Autor: N.J.

Lifestyle

15.04.2023

10:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za čuvarkuću veruje se da štiti ukućane od zla i bolesti.

PRVO CRVENO JAJE NIKADA SE NE BACA! Evo šta morate uraditi sa čuvarkućom od prošle godine i nikako je ne spaljujte!

Foto: pixabay.com

Na Veliki petak farbaju se jaja za Vaskrs. Time se pripremamo za jedan od najvećih hrišćanskih praznika, a običaji se razlikuju od kraja do kraja. Ipak, jedan se poštuje gde god da živite i obavezan je. Vaskrs je "pokretan" praznik ali uvek pada u nedelju, a prethodi mu najduži post i važni praznici.

Pored svečane trpeze i običaja koje poštujemo, jedan se izdavaja od drugih. To je farbanje prvog jajeta i menjanje čuvarkuće od prošle godine.

Tradicija farbanja jaja potiče još iz prethišćanskog perioda, dakle pre Hristovog stradanja. Sa druge strane, jaja su oduvek bila simbol rađanja i pobede nad smrću. Farbanje spada u najstarije hrišćanske običaje. Prvo jaje koje se farba je čuvarkuća i mora biti crvene boje zato što simbolizuje Hristovu krv koja je prolivena.

Foto: pixabay.com

Ofarbana jaja u kartonu

Čuvarkuća

Veruje se da čuvarkuća tera demone i zle sile. To nije jedini naziv, zove se i "čuvar", "stražar"... Prvo crveno jaja nikada se ne baca, a ujedno čuvarkuća donosi sreću i blagostanje tokom cele godine, zato je mnogi odlažu u nekim lepim činijama i posudama.

Foto: Unsplash/Michal Balog

Našarana jaja u činiji

Sada staro jaje treba zameniti novom čuvarkućom. Bacanje jaja od prošle godine nikako nije opcija,  a ni višegodišnje čuvanje. U nekim krajevima, prošlogodišnja čuvarkuća se zakopava u dvorištu pod drvo koje želite da bude plodno, ili u baštu. Drugi je stave u reku kako bi otišla sva zla. Takođe, možda ćete čuti da se u nekim krajevima spaljuje jaje odnosno čuvarkuća, ali to nije proveren običaj.

Šta vi radite sa čuvarkućom od prošle godine?

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading