OVAJ OBIČAJ STROGO SE POŠTUJE, A DONOSI SREĆU I BLAGOSTANJE CELE GODINE! Niko se ni ne usuđuje da ga ZAOBIĐE, jednu stvar svaka kuća mora imati!

Autor: N.J.

Lifestyle

14.04.2023

12:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema našim verovanjima postoji običaj koji se obavezno poštuje u nedelju.

OVAJ OBIČAJ STROGO SE POŠTUJE, A DONOSI SREĆU I BLAGOSTANJE CELE GODINE! Niko se ni ne usuđuje da ga ZAOBIĐE, jednu stvar svaka kuća mora imati!

Foto: Unsplash/ Roger Bradshaw

Vaskrs je jedan od najvećih hrišćanskih praznika, a običaji se razlikuju od kraja do kraja. Ipak, jedan se poštuje gde god da živite i obavezan je. Vaskrs je "pokretan" praznik ali uvek pada u nedelju, a prethodi mu najduži post i važni praznici.

Tradicija farbanja jaja potiče još iz prethišćanskog perioda, dakle pre Hristovog stradanja. Sa druge strane, jaja su oduvek bila simbol rađanja i pobede nad smrću. Farbanje spada u najstarije hrišćanske običaje.

Jaja većina farba danas na Veliki petak. Uglavnom na njima crtamo biljne motive i koristimo cveće kako bismo ih lakše ukrasili. Pored toga, jedan od načina koji praktikuje veći deo srpskog stanovništa je farbanje u lukovini. Jedno jaje ostavlja se tokom cele godine i čuva se.

Foto: pixabay.com

Našarana crvena jaja

Ćuvarkuća

Veruje se da čuvarkuća tera demone i zle sile. To nije jedini naziv, zove se i "čuvar", "stražar"... Prvo crveno jaja nikada se ne baca. Zapravo, prvo jaje koje bojite mora biti crvene boje i ono simbolizuje prolivenu Isusovu krv. Upravo to jaje zove se čuvarkuća i kako mu ime kaže čuva sve ukućane tokom godine. Ujedno to donosi sreću i blagostanje tokom cele godine, zato je mnogi čuvaju u nekim lepim činijama i posudama.

Za Vaskrs bi trebalo da dodirnete dete crvenim jajetom po obrazu da bi bilo zdravo i rumeno tokom cele godine.

Foto: Shutterstock

Šljokičava jaja za Vaskrs

Šta raditi sa prethodnom čuvarkućom?

Većina ne zna šta da uradi sa prošlogodišnjim jajetom. Neki smatraju da bi prethodno jaje trebalo baciti u reku da odnese sva zla. Dok oni koji imaju dvorište, po drugom verovanju samo mogu zakopati čuvarkuću.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading