NAJKORISNIJI TRIKOVI ZA FARBANJE JAJA: Ovako neće popucati, a u vodu dodajte jedan sastojak da budu čisto BELA

Autor: N.J.

Lifestyle

14.04.2023

09:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U nekim krajevima zemlje jaja su se farbala juče, ali uglavnom većina to radi danas, na Veliki petak.

NAJKORISNIJI TRIKOVI ZA FARBANJE JAJA: Ovako neće popucati, a u vodu dodajte jedan sastojak da budu čisto BELA

Foto: Unsplash/Michal Balog

Jaja većina farba danas na Veliki petak. Uglavnom na njima crtamo biljne motive i koristimo cveće kako bismo ih lakše ukrasili. Pored toga, jedan od načina koji praktikuje veći deo srpskog stanovništa je farbanje u lukovini. Kada se završe tradicionalniji načini farbanja, prelazimo na one malo jednostavnije. Jedan takav je i farbanje jaja šećerom i izuzetno je zanimljiv. Potrebno vam je belo ili roze vino, boja i šećer, a celu pripremu pogledajte ovde.

Foto: shutterstock

Porodica jede za Vaskrs zajedno

Kako izbeliti jaja?

Evo jednog super brzog načina. Samo dekorisanje, farbanje ili šaranje biće jednostavnije ako su jaja bela. Najpraktičnije je da ih izbelite uz pomoć vode i sirćeta. 

Uzmite dublju šerpu i poređajte jaja koja su prethodno bila na sobnoj temperaturi. Sipajte vodu tako da prekrije jaja i dodajte dve čaše alkoholnog sirćeta. Videćete kako voda postepeno dobija belu penu. Jaja kuvajte prvo desetak minuta na jačoj temperaturi, a zatim smanjite da ne bi popucala. Penu koja se stvara možete otkloniti kašikom. Nakon kuvanja krpom skinuti ostatak boje. Ovo je najbolje za dekupaž jaja.

Obavezan korak je da jaja budu na soboj temperaturi kako ne bi popucala prilikom kuvanja.

Foto: pixabay.com

Šljokičava jaja

Kako da jaja ne pucaju?

Kao što smo već naveli, jaja ne stavljajte direktno iz frižidera u vodu. To je jedan od razloga zbog čega pucaju. Kuvajte ih na srednjoj temperaturi, jer će visoka doprineti da pucaju. Takođe, bitno je da budu u velikoj šerpi da se ne sudaraju. Neka šerpa bude puna vode, nikako samo pri dnu. Jaja se kuvaju 10 do 12 minuta.

Vodu u kojoj kuvate jaja posolite sa dve do tri kašike soli. Otprilike na dva do tri litra vode ide toliko kašika soli. Ako i neko jaje pukne, belance neće curiti već će se stegnuti.

Foto: Unsplash/ Sincerely Media

Kuvanje jaja

Farbanje jaja limuntusom

U vodu sobne temperature sipajte punu kašiku limuntusa, dobro promešajte smesu i ubacite jaja. Nemojte stavljati više jaja odjednom, da bi efekat bio lepši. Kuvajte na srednjoj temperaturi. Nakon toga izvadite jaja iz boje i poprimiće izgled peska.

Tradicija farbanja jaja potiče još iz prethišćanskog perioda, dakle pre Hristovog stradanja. Sa druge strane, jaja su oduvek bila simbol rađanja i pobede nad smrću. Farbanje spada u najstarije hrišćanske običaje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading