VEČERAS OBAVEZNO MORATE STAVITI JEDNU STVAR ISPOD JASTUKA: Ujutru ćete znati kakva vas sudbina čeka!

Autor: N.J.

Lifestyle

14.04.2023

16:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Večeras bi trebalo da stavite cvet pod jastuk, jer ćete navodno sanjati ono što vas čeka.

VEČERAS OBAVEZNO MORATE STAVITI JEDNU STVAR ISPOD JASTUKA: Ujutru ćete znati kakva vas sudbina čeka!

Foto: Unsplash/ Zohre Nemati

Devojka spava pored knjige i cveta

Veliki petak je najtužniji dan u hrišćanstvu i za njega se vezuje veliki broj verovanja. Na Veliki petak važe pravila strogog posta, a pored toga ne bi trebalo da pevate i da se veselite. Isto, dan bi trebalo da prođe u miru. Samim tim ne zvone ni crkvena zvona  jer ona simbolizuju radost, nego se vernici pozivaju u hram drvenim klepetalima.

Danas, žene farbaju jaja i prvo se boji u crveno jer to simbolizuje prolivenu Isusovu krv. Jaje koje se čuva tokom godine zove se čuvarkuća i ono štiti ukućane i domaćinstvo od zla. Prethodno jaje, odnosno od prošle godine ne baca se već se stavlja u reku kako bi sva zla otišla, odnosno napustila kuću ili se prema drugom verovanju zakopa u dvorište. U nedelju, crvenim jajetom trebalo bi da dodirnete decu po obrazu kako bi tokom cele godine bila zdrava i rumena.

Foto: Shutterstock

Šljokičava jaja u činiji pripremljena za Vaskrs

Pored običaja farbanja jaja, danas se ne rade drugi poslovi jer je ovaj datum obeležen crvenim slovom u kalendaru. Ne uzimaju se u ruke igle, noževi i oštri predmeti kako se ne bi pozleđivale Isusove rane.

Danas svi postimo i trudimo se da u kući vlada harmonija i mir. Uzdržavamo se od loših misli pa tako i dela. Ipak, jedno verovanje mnogi praktikuju kako bi znali šta ih očekuje u budućnosti.

Ako devojke uberu cveće iz crkvene porte i stave ga pod jastuk u noći uoči Velike subote sanjaće onoga ko im je suđen, prenosi "Stil".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading