ZA VASKRS MORATE BITI BUDNI DO PONOĆI: Četiri važna običaja bi trebalo da ispoštujete za praznik radi dobrobiti cele porodice

Autor: N.J.

Lifestyle

13.04.2023

16:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedan od običaja je da za Vaskrs ne idete na spavanje pre ponoći, jer ćete za sledeći biti pospani.

ZA VASKRS MORATE BITI BUDNI DO PONOĆI: Četiri važna običaja bi trebalo da ispoštujete za praznik radi dobrobiti cele porodice

Foto: shutterstock

Vaskrs je u nedelju, 16. aprila, a do tada priprema se najveći hrišćanski praznik. Veliki ili Časni post koji traje sedam nedelja najavljuje pomenuti praznik. I pored želje da ispoštujemo sve što neki običaji nalažu, postoje i određeni za koje možda niste znali. Jedan od zanimljivih običaja za praznik, tiču se ustajanja i odlaska na spavanje, ali pored toga postoji još nekoliko istaknutih običaja.

1. Spavanje

U nedelju preporučljivo je da ustanete rano, a na spavanje da ne idete pre ponoći. Veruje se, ako odete na spavanje pre ponoći onda ćete sledeći Vaskrs biti pospani i nećete imati snage za posao.

2. Deca i jaja

Decu bi valjalo da za Vaskrs dotaknete crvenim jajetom, da bi tokom godine bili zdravi i creveni.

Foto: Unsplash/ JESHOOTS.COM

Priprema dekoracije za Vaskrs

3. Zašto se sprema kolač za Vaskrs

Običaj spremanja nekog kolača za Vaskrs potiče još iz vremena kada je tokom posta bilo zabranjeno mleko i jaja. Kada je zabrana "istekla" onda se hleb obogaćivao i tako je nastao kolač.

4. Crvena jaja

Znate li zašto se jaja boje baš u crveno? 

Crvena boja je obavezna zato što predstavlja prolivenu Isusovu krv, a druge boje označavaju radost zbog pobede. Prvo obojeno jaje nazivamo čuvarkuća i ostavlja se na posebno mesto, do sledećeg Vaskrsa i ono tako štiti domaćinstvo.

Foto: pixabay.com

Crvena jaja za Vaskrs

Vaskrs se slavi tri dana, svake godine datum može da se menja, ali uvek "pada" u nedelju. Vaskrs simbolizuje nastanak života, predstavlja srž hrišćanstva, a to je pobeda nad smrću kroz žrtvovanje i patnju. Tog dana pozdravljamo se rečenicom "Hristos vakrese", uz odgovor "Vaistinu vaskrese".

Nedelja pred Uskrs naziva se strašna nedelja i svi dani su veliki, od ponedeljka do petka. Petak je najtužniji dan jer je tada Isus razapet. To je dan tišine, tada se ne peva, ne igra. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading