ZNAK SREĆE I OPTIMIZMA: Zbog čega je DOBRO da uvek imate cveće u kući?

Autor: Aleksandar Novaković

Lifestyle

30.04.2024

17:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istraživanje holandskih psihologa nedavno je otkrilo značajan uticaj cveća na ljudsko raspoloženje.

ZNAK SREĆE I OPTIMIZMA: Zbog čega je DOBRO da uvek imate cveće u kući?

Foto: Shutterstock

Boravak u prostoriji u kojoj se nalazi cveće može pozitivno uticati na osećaj sreće i zadovoljstva kod ljudi. Osim toga, utvrđeno je da prisustvo cveća može da utiče na ponašanje ljudi u različitim situacijama.

Zadovoljstvo i sreća

Studija je identifikovala tri ključna razloga zašto bi trebalo imati bar jedan svež cvet u vazi kod kuće. Naučnici su primetili da poklanjanje cveća izaziva trenutan osećaj sreće kod osobe koja ga prima, što se manifestuje osmehom i znakom zadovoljstva. Ovaj efekat primećen je kod svih učesnika istraživanja, bez obzira na njihove godine.

Foto: Shutterstock

Cvet je ukras svakog doma

Optimizam i depresija

Osobe koje često dobijaju cveće na poklon ili ga sami kupuju i poklanjaju pokazale su se kao optimisti, skloni da cene sitnice i manje podložni depresiji. Ovo otkriće ukazuje na emocionalne i mentalne benefite povezane sa cvećem i pokazuje koliko male gestove poput poklanjanja cveća mogu imati pozitivan uticaj na ljudsku psihu.

Uređenje enterijera i društvenost

Primećeno je da osobe koje vode računa o uređenju svog doma i redovno imaju cveće u njemu, uživaju u društvu i često se pokazuju kao dobri domaćini. Ovo ukazuje na to da cveće može imati ulogu u stvaranju prijatne atmosfere u domu i podsticanju društvenosti kod ljudi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading