OVAKO ĆETE BEZ PROBLEMA IZBELITI JAJA PRED ŠARANJE: U vodu samo dodajte jedan sastojak i kuvajte ih tačno ovoliko, ni minut više!

Autor: N.J.

Lifestyle

06.04.2023

10:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jaja možete i sami izbeliti kod kuće uz pomoć jednog sastojka.

OVAKO ĆETE BEZ PROBLEMA IZBELITI JAJA PRED ŠARANJE: U vodu samo dodajte jedan sastojak i kuvajte ih tačno ovoliko, ni minut više!

Foto: Unsplash/ JESHOOTS.COM

Ako vam boja jaja ne odgovara zbog dekoracije koju ste smislile, možete je promeniti. Bliži nam se Vaskrs, najveći hrišćanski praznik koji se obeležava 16. aprila. Do tada posti se sedam nedelja čime se najavljuje praznik. Vaskršnji post naziva se Veliki zbog važnosti i dužine trajanja, ali i Časni, jer obuhvata vreme Isusovog stradanja i razapinjanja na Časni krst.

Farbanje jaja

Jaja se u Srbiji farbaju na Veliki petak, obično rano ujutru. Ipak, u nekim krajevima Srbije jaja se farbaju u četvrtak ili subotu, jer se veruje da se na Veliki petak ništa ne radi. Tradicija farbanja jaja potiče još iz prethišćanskog perioda, dakle pre Hristovog stradanja. Sa druge strane, jaja su oduvek bila simbol rađanja i pobede nad smrću. Farbanje spada u najstarije hrišćanske običaje.

Foto: printskrin/Jutjub

Izbeljivanja jaja

Kako da izbelite jaja?

Samo dekorisanje, farbanje ili šaranje biće jednostavnije ako su jaja bela. Najjednostavnije je da ih izbelite uz pomoć vode i sirćeta.

Foto: Unsplash/ Sincerely Media

Priprema jaja za kuvanje

Uzmite dublju šerpu i poređajte jaja koja su prethodno bila na sobnoj temperaturi. Sipajte vodu tako da prekrije jaja i dodajte dve čaše alkoholnog sirćeta. Videćete kako voda postepeno dobija belu penu. Jaja kuvajte prvo desetak minuta na jačoj temperaturi, a zatim smanjite da ne bi popucala. Penu koja se stvara možete otkloniti kašikom. Nakon kuvanja krpom skinuti ostatak boje. Ovo je najbolje za dekupaž jaja.

Obavezan korak je da jaja budu na soboj temperaturi kako ne bi popucala prilikom kuvanja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading