MEDENO SRCE ĆE VAS OBORITI S NOGU: Magična kombinacija čokolade i višnji

Autor: Aleksandar Novaković

Lifestyle

10.05.2024

07:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukoliko želite da probate nešto novo, predlažemo vam jednostavan recept za fantastično "medeno srce" - čokoladni kolač sa višnjama.

MEDENO SRCE ĆE VAS OBORITI S NOGU: Magična kombinacija čokolade i višnji

Foto: Shutterstock

Umesto klasičnog pekmeza od kajsija, ovaj kolač je obogaćen sočnim višnjama, čime se postiže izuzetan ukus koji će oduševiti vaše čulo ukusa.

Pored toga, recept za ovaj kolač je veoma jednostavan i brzo se priprema, a posebno je pogodan za dane posta, budući da ne sadrži jaja niti mleko.

Sastojci:

  • 250 g brašna
  • kesica sode bikarbone
  • 3 kašike kakao-praha
  • pola kesice cimeta
  • 1 muskatni oraščić
  • 200 g šećera
  • 250 ml kisele vode (ili mleka, odnosno jogurta u mrsnoj verziji)
  • 130 ml ulja
  • 300 g očišćenih višanja
  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 50 ml slatke pavlake (opciono, za mrsnu verziju)

Priprema:

Prvo pomešajte brašno, sodu bikarbonu, kakao, cimet, izrendan muskatni oraščić, šećer, kiselu vodu i 120 mililitara ulja. Sve sastojke dobro izradite varjačom ili mikserom. U podmazan i brašnom posut pleh sipajte polovinu smese, pa pecite na 200 stepeni desetak minuta, odnosno dok se na površini kolača ne uhvati korica.

Izvadite tepsiju iz rerne, preko kolača sipajte očišćene višnje (ne morate ih cediti), pa preko višanja sipajte ostatak smese za kolač i vratite u rernu da se peče.

Kolač je gotov kad se odvoji od ivica tepsije. Ostavite kolač da se prohladi, a onda ga prelijte glazurom koju ćete napraviti od 10 mililitara ulja i 100 grama čokolade za kuvanje rastopljenih na tihoj vatri.

Republika

Foto: shutterstock

Umesto kajsija stavite višnje

Ukoliko se odlučite za mrsnu verziju glazure, sipajte 50 mililitara slatke pavlake u šerpicu, dodajte izlomljenu čokoladu za kuvanje, pa sve rastapajte na tihoj vatri dok se sastojci ne sjedine. Vruću glazuru razlijte preko malo ohlađenog kolača i ostavite da se stegne, a onda secite kolač na kocke i služite.

Ovaj ukusan kolač sa višnjama će zadovoljiti i najprobirljivije gurmane, a njegova brza priprema ga čini idealnim izborom za neočekivane goste ili porodična okupljanja. Uz to, mogućnost prilagođavanja recepta za dane posta dodatno ga čini praktičnim i pristupačnim za sve prilike.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading