POSNA BAKLAVA SA ČOKOLADOM: Poslastica kojoj vaši ukućani neće moći da odole

Autor: Aleksandar Novaković

Lifestyle

26.04.2024

07:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako ste ljubitelj klasične baklave, onda će vam se sigurno dopasti ova varijanta sa dodatkom čokolade.

POSNA BAKLAVA SA ČOKOLADOM: Poslastica kojoj vaši ukućani neće moći da odole

Foto: shutterstock

Baklava je tradicionalni kolač koji se pravi od 12 kora, a u ovom receptu ćemo dodati čokoladu kako bismo dobili još ukusniju poslasticu.

Sastojci:

- 12 kora za baklavu

- Za fil: 300 g mlevenih oraha, 150 g čokolade za kuvanje, 150 g posnog mlevenog keksa, 6 kašika griza, 5 kašika šećera, 150 ml vode, 100 ml ulja

- Za sirup: 500 ml vode, 500 g šećera

- Za premazivanje: 50 ml ulja, 50 ml vode

Uputstvo:

1. Zagrejte rernu na 220 stepeni.

2. U činiji pomešajte orahe, rendanu čokoladu za kuvanje, keks, griz, šećer, dodajte ulje i vodu i izmešajte da dobijete čvrstu smesu.

3. Pomešajte ulje i vodu za premazivanje kora. Premažite tom mešavinom prvu koru, stavite drugu, premažite i po ivici rasporedite 1/6 smese za fil, pa urolajte. Ponovite postupak sa svim korama.

4. Poređajte urolane kore u podmazan pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni dok baklava ne dobije zlatnosmeđu boju.

5. Pripremite sirup - kada šećer i voda provre, kuvajte 15 minuta da se sirup malo zgusne. Ostavite sirup da se ohladi.

6. Vruću baklavu prelijte hladnim sirupom i ostavite u plehu dok se ne ohladi.

Ovaj recept će vam omogućiti da napravite sočnu, slatku i neodoljivu čokoladnu baklavu koja će oduševiti sve ukućane i goste. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading