SMRTONOSNA JABUKA: Najopasnije drvo na svetu, toliko je OTROVNO da ne smete da stojite ispod njega!

Autor: Aleksandar Novaković

Lifestyle

11.05.2024

00:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Koliko neznanje i turistička naivnost mogu da budu opasni uverila se doktorka Nikol Strikland koja je umalo umrla na ostrvu Tobago kada je probala plod "smrtonosne jabuke"!

SMRTONOSNA JABUKA: Najopasnije drvo na svetu, toliko je OTROVNO da ne smete da stojite ispod njega!

Foto: Shutterstock

Nikol je sa prijateljem šetala i u jednom trentku su primetili drvo sa zelenim plodovima koji su neodoljivo podsećali na jabuke.

Odlučili su da probaju tu voćku, i ubrzo je počela agonija.

Grlo im se osušilo i počelo da ih peče od ljutine. Posle par sekundi, više nisu mogli da gutaju. Pravo je čudo da su njih dvoje preživeli, a doktori su im kasnije objasnili da su izbegli smrt jer su pojeli samo nekoliko komadića ploda.

Smrtonosna jabuka ili najopasnije drvo na svetu, kako ga zvanično zovu, pripada porodici Hippomane mancinella, i raste na jugu Severne Amerike, u Centralnoj Americi, u severnim delovima Južne Amerike i na Karibima.

Drvo smrti je upisano i u Ginisovoj knjizi rekorda, a ovaj naziv je potpuno opravdan budući da svake godine ova biljka izaziva veliki broj povreda očiju, privremenog slepila, opekotine zbog udisanja nekog dela biljke, pa čak i smrtne slučajeve.

Ono što izdvaja smrtonosnu jabuku u odnosu na slične biljke, je činjenica da je svaki njen deo otrovan.

Nije šala, čak i stajanje u njenoj blizini može da bude opasno po život.

Otrov u drvetu je toliko jak, da ispod njega ne smete da stojite tokom kiše. Organsko svojstvo forbol se razbalažava sa kišnicom i čak i u tom obliku može da da izazove teške opekotine.

Zato i ne čudi što su brojna stabla prekrivena znacima upozorenja.

U prirodi ništa nije slučajno, i drvo smrti je i veoma korisno.

Naime, ova stabla se smatraju jednom od glavnih linija odbrane od erozija plaža Centralne Amerike.

Karipski stolari vekovima koriste ovo drvo jer su uspeli da otkriju tajnu preciznog uklanjanja otrova sušenjem drveta na suncu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
Crni

11.05.2024 02:27

Najiotrovnije voce na svetu-jabuka.Ja sam pobožan čovek iskreno i ne čudi me da je to jabuka, znamo šta je jabuka po Bibliji….