KAKO DA USPORITE STARENJE KOŽE: Tajne mladolikog izgleda posle ČETRDESETE

Autor: Aleksandar Novaković

Lifestyle

10.05.2024

00:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bez obzira što vas reklame ubeđuju u suprotno, starenje ne možete da zaustavite, ali sigurno možete da ga usporite.

KAKO DA USPORITE STARENJE KOŽE: Tajne mladolikog izgleda posle ČETRDESETE

Foto: Shutterstock

Kolagen je ključni protein za održavanje strukture vezivnog tkiva u telu i njegova proizvodnja opada sa godinama, što može da dovede do različitih problema kao što su gubitak elastičnosti kože, pojava bora i problemi sa kostima i zglobovima.

Međutim, postoje načini da se očuva nivo kolagena u telu i uspori proces starenja.

Ishrana bogata proteinima, vitaminom C, cinkom i bakrom

Jedan od ključnih načina za očuvanje nivoa kolagena je ishrana bogata proteinima, vitaminom C, cinkom i bakrom. Ishrana treba da uključuje namirnice poput ribe, jaja, orašastih plodova, avokada, citrusnog voća i povrća poput brokolija i crvene paprike.

Uzimanje dodataka ishrani koji sadrže kolagen ili sastojke koji podržavaju proizvodnju kolagena

Pored ishrane, uzimanje dodataka ishrani koji sadrže kolagen ili sastojke koji podržavaju proizvodnju kolagena može biti korisno. Međutim, pre uzimanja dodataka, važno je konsultovati se sa lekarom ili farmaceutom.

Foto: shutterstock

Važna je zaštita od sunčevih zraka

Zaštita od sunčevih zraka

Važno je naglasiti i značaj zaštite kože od sunčevih zraka, jer prekomerna izloženost može ubrzati razgradnju kolagena u koži. Korišćenje krema za sunčanje sa visokim zaštitnim faktorom i izbegavanje sunca u najtoplijem delu dana su ključni koraci za očuvanje kolagena u koži.

Vežbanje za bolju cirkulaciju krvi

Vežbanje ima značajnu ulogu u očuvanju nivoa kolagena jer poboljšava cirkulaciju krvi, doprinoseći boljoj ishrani kože i podsticanju proizvodnje kolagena. Takođe, vežbanje jača mišiće i kosti, održavajući njihovu snagu i elastičnost.

Značaj sna za očuvanje kolagena

Nedostatak sna može dovesti do povećanja nivoa stresa i smanjenja proizvodnje kolagena. Zato je važno obezbediti dovoljno sna svake noći kako bi se telo odmorilo i obnovilo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading