NARODNI LEK U ŠOLJI: Kako ĐUMBIR pomaže telu, ovo morate znati - za MUČNINE, MRŠAVLJENJE I PROBAVNE TEGOBE

Autor: N.J.

Lifestyle

30.09.2023

06:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Đumbir pomaže organizmu na nekoliko načina.

NARODNI LEK U ŠOLJI: Kako ĐUMBIR pomaže telu, ovo morate znati - za MUČNINE, MRŠAVLJENJE I PROBAVNE TEGOBE

Foto: shutterstock, pixabay.com

Đumbir se dodaje kako u slatkoj tako i u slanoj pripremi hrane kako bi poboljšao ukus, a ima i niz zdravstvenih prednosti. Možete ga koristiti kao svež, sušen, u prahu ili kao ulje ili sok. Nalazi se u mnogim receptima, kao i u prerađenoj hrani, kućnim lekovima i kozmetici. Primena mu je očigledno raznovrsna, a način na koji pomađe telu mnogostruk.

1. Utiče na mučnine

Đumbir bi mogao biti učinkovit u borbi protiv mučnine, uključujući mučninu zbog trudnoće. Takođe, nije dobro rešenje kod žena koje se bliže porođaju, one koje su imale pobačaje ili vaginalno krvarenje, kao ni kod onih koji imaju poremećaje s zgrušavanjem krvi.

2. Mršavljenje

Jedna studija iz 2019. godine otkrila je da suplementacija đumbirom značajno smanjuje telesnu težinu, obim struka i bokova te i obim kod osoba s prekomernom težinom.

Foto: pixabay.com

Devojka nakon što je smršala

3. Osteoartritis

Jedan pregled doveo je do zaključka da đumbir može pomoći u smanjenju bola i invaliditeta. Učesnici su uzimali 0,5 - 1 gram đumbira dnevno 3 - 12 nedelja, zavisno od studije. Većina je imala dijagnozu OA kolena, piše "Heltlajn".

Međutim, druga istraživanja nisu pronašla dokaze o istim učincima.

4. Snižava šećer u krvi

U studiji iz 2015. godine, 41 osoba s dijabetesom tipa 2 uzimala je dva grama đumbira u prahu dnevno. Pregled iz 2022. otkrio je značajno smanjenje šećera u krvi našte i HbA1c kod osoba s dijabetesom tipa 2 nakon uzimanja dodataka ishrani s đumbirom.

Foto: Pixabay

Merenje šećera u krvi

5. Pomaže u lečenju probavnih problema

Đumbir može pomoći u rešavanju probavnih smetnji tako što ubrzava prolazak hrane kroz želudac. U jednoj studiji, istraživači su otkrili da konzumiranje preparata od đumbira i artičoke pre glavnog obroka značajno smanjuje simptome probavnih smetnji kod osoba s funkcionalnom dispepsijom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading