UBI VAS ŽGARAVICA? Pet namirnica koje mogu da vam pomognu da se izborite sa gorušicom!

Autor: Aleksandar Novaković

Lifestyle

14.05.2024

19:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gorušica ili žgaravica, može biti izuzetno neprijatan problem za mnoge ljude.

UBI VAS ŽGARAVICA? Pet namirnica koje mogu da vam pomognu da se izborite sa gorušicom!

Foto: Shutterstock

Uzroci mogu biti različiti, a prevencija je ključna za ublažavanje simptoma. Srećom, postoji nekoliko prirodnih metoda koje vam mogu pomoći da se izborite sa gorušicom.

Med kao prirodni lek

Jedna od namirnica koja može pomoći u smanjenju gorušice je med. Med ima mnogo prednosti, a među njima je i smanjenje rizika od pojave refluksa. Dodavanje meda u ishranu može biti korisno za ublažavanje ovog neprijatnog problema.

Voće, bez citrusa

Kada je u pitanju voće, važno je izbegavati citrusno voće, ali postoji mnogo drugih opcija koje mogu pomoći u smanjenju gorušice. Jabuke, banane, grožđe, dinje, lubenice i kruške su vrste voća koje se preporučuju za ublažavanje simptoma gorušice.

Povrće kao saveznik protiv gorušice

Povrće je takođe od velike pomoći u smanjenju simptoma gorušice. Ono je dobar izvor vlakana, sadrži manje masti i smatra se alkalizovanim namirnicama. Dodavanje povrća u ishranu kroz salate ili sveže sokove može da bude od pomoći u ublažavanju ovog problema.

Foto: Shutterstock

Integralni hleb, avokado i riba su veoma kosrini protiv žgaravice

Zdrave masti za smanjenje simptoma gorušice

Zdrave masti, poput mononezasićenih i polinezasićenih masti, mogu biti od pomoći u smanjenju simptoma gorušice. Avokado, maslinovo ulje, orašasti plodovi, riba i semenke su samo neki od primera namirnica koje sadrže ove zdrave masti.

Namirnice od integralnog zrna

Namirnice od integralnog zrna, poput smeđeg pirinča, kus kusa i integralnog hleba, takođe mogu biti od pomoći u smanjenju simptoma gorušice. Ove namirnice su dobar izvor vlakana i mogu da doprinedu smanjenju ovog neprijatnog problema.

Namirnice koje morate da izbegavate

Alkohol, masna hrana, ljuta hrana i preskakanje obroka su samo neki od faktora koji mogu pogoršati simptome gorušice.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading