AKO SIMPTOMI TRAJU OVOLIKO JAVITE SE LEKARU: Vojvotkinja obolela od raka kože, a ovo su ZABRINJAVAJUĆI ZNACI bolesti, rano uočavanje je KLJUČ

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Neki znaci su toliko neprimetni da ne biste shvatili da je u pitanju rak, iako se pojavljuju na koži.

AKO SIMPTOMI TRAJU OVOLIKO JAVITE SE LEKARU: Vojvotkinja obolela od raka kože, a ovo su ZABRINJAVAJUĆI ZNACI bolesti, rano uočavanje je KLJUČ

Foto: Profimedia, Shutterstock

Ranije ove godine, Sara Ferguson, vojvotkinja od Jorka, suočila se sa dijagnozom raka kože. Dermatolozi su brzo reagovali, uklonili mladež sa njenog tela radi pregleda, ali su rezultati bili otrežnjujući jer je potvrđeno da se radi o malignom melanomu.

Simptomi raka

Iako je mogućnost raka kože nesumnjivo zastrašujuća, ključno je prepoznati da se mnogi slučajevi mogu sprečiti - njih čak 86 odsto. Kada je u pitanju rak kože, rano uočavanje znakova je ključ uspešnog lečenja. Simptomi mogu biti različiti, tako da je ključno biti oprezan.

Promene na koži

Ako primetite bol ili deo kože koji jednostavno neće da se zaceli, čak ni nakon četiri nedelje, vreme je da to primetite i obratite se svom lekaru opšte prakse za savet. Takođe, pazite na neobične pojave na koži, na primer bilo kakve mrlje ili mrlje na koži koje izgledaju drugačije od ostalih. Promene u boji, veličini ili obliku mogu biti razlog za zabrinutost.

I takođe budite oprezni i obratite pažnju na uporne simptome. Ako počne da vas muči, bilo da je svrbež, krvarenje, ljuštenje ili pulsiranje, a ovi simptomi traju više od četiri nedelje, najbolje je da ih proverite. Iako neke promene mogu biti male, pet drugih ključnih ranih znakova raka kože zahteva hitnu pažnju, piše "Miror".

Foto: shutterstock

Promene na koži koje mogu da ukažu na rak

Takođe, budite oprezni ako primetite rane koje ne zarastaju, posebno ako traju duže od četiri nedelje. Može izgledati prozirno, sjajno ili ružičasto, sa podignutim ivicama i može biti nežno ili grubo.

Čirevi

Ako primetite da se deo kože raspada u čir i traje duže od četiri nedelje bez očiglednog razloga, vreme je da ga proverite.

Sumnjivi trnci

Čak i male, sporo rastuće grudvice koje izgledaju sjajno i ružičaste ili crvene ne treba zanemariti.

Crvene mrlje

Crvene tačke na koži, posebno ako svrbe, zahtevaju pažnju. Iako mogu biti bezopasne, bolje je proveriti ih.

Promene mladeža ili pege

Sve promene u izgledu mladeža ili kvrga, kao što su promene u veličini, obliku ili boji, mogu ukazivati na melanom, vrstu raka kože koja zahteva hitnu medicinsku pomoć.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading