OVAJ ZNAK JAVLJA SE PRE NEGO ŠTO ZASPITE I UKAZUJE NA DEMENCIJU: Ako se svako veče mučite REAGUJTE, a jedna stvar smanjuje rizik od bolesti!

Autor: N.J.

Lifestyle

13.03.2023

13:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Demencija je u vezi sa nesanicom.

OVAJ ZNAK JAVLJA SE PRE NEGO ŠTO ZASPITE I UKAZUJE NA DEMENCIJU: Ako se svako veče mučite REAGUJTE, a jedna stvar smanjuje rizik od bolesti!

Foto: pexels.com

Demencija se odnosi na širok dijapazon moždanih oboljenja koje uzrokuju nemogućnost razmišljanja, pamćenja, učenja i komuniciranja u društvu. Inače, osobe koje pate od demencije imaju poremećaje spavanja, često se bude, ustaju noću...

Prema istraživanju mogućnost da se razvije demencija dešava se i dok pokušavate da zaspite, odnosno u prvih 30 minuta ako ne možete da utonete u san.


Desetogodišnja studija na 6284 osobe starije od 65 godina pokazala je da oni kojima je bilo teško da zadremaju ili su uzimali tablete za spavanje imaju veću verovatnoću da će razviti demenciju. Ali, utvrđeno je da poteškoće sa ponovnim uspavljivanjem nakon buđenja smanjuju rizik, ipak stručnjaci još uvek nisu sigurni na koji način. Rodžer Vong je vodio američku studiju i kaže:

Foto: Shutterstock

Žena ne može da spava

- Očekivali smo da će nesanica zbog početka spavanja i upotreba lekova za spavanje povećati rizik od demencije. Iznenadili smo se kada smo otkrili da nesanica zbog održavanja sna smanjuje rizik od demencije. Naša otkrića naglašavaju važnost uzimanja u obzir istorije poremećaja spavanja pri proceni profila rizika od demencije za starije odrasle osobe. Potrebna su buduća istraživanja kako bi se ispitale druge mere poremećaja spavanja korišćenjem nacionalnog longitudinalnog uzorka i kako određene sociodemografske karakteristike mogu uticati na poremećaje spavanja - priča i dodaje:

- Starije odrasle osobe ne mogu da spavaju zbog raznih briga. Potrebno je više istraživanja kako bismo bolje razumeli uzroke i manifestacije te i ograničili dugoročne posledice - završava on za "Sun".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading