AKO VAM PRETI DEMENCIJA, VIDI SE DOK SPAVATE TRI DECENIJE RANIJE: Opaka bolest UNIŠTAVA živote, ovo su neki od BIZARNIH signala!

Autor: N.J.

Lifestyle

22.02.2023

11:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Demencija je zajednički naziv za otežavanje mišljenja, planiranja i komunikacije.

AKO VAM PRETI DEMENCIJA, VIDI SE DOK SPAVATE TRI DECENIJE RANIJE: Opaka bolest UNIŠTAVA živote, ovo su neki od BIZARNIH signala!

Foto: pexels.com

Jedno od najčešćiih oblika demencije je sa Levijevim telima i to je relativno nova dijagnoza. Istraživači sa klinike Majo identifikovali su vezi između REM stanja spavanja i poremećaja Levijevih tela. Demencija Levijevih tela pogađa više od 100. 000 ljudi u Velikoj Britaniji koji imaju preko 60 godina. Inače REM faza počinje između 70 i 90 minuta nakon padanja u san.

Alchajmerova bolest je jedna od najčešćih oblika demecija i starost je glavni faktor rizika, a pored toga značajan je i genetski faktor. Najizraženiji simptom je gubitak pamćenja koji se javlja veoma rano. Dužina bolesti varira od dve do 20 godina. Prve žalbe pacijenta odnose se na to da ne mogu zapamtiti skorašnje događaje.

Istraživanje je pokazalo da se problemi mogu manifestovati godinama pre nego što se stanje formalno dijagnostikuje, a neki od simptoma javljaju se i dok osoba spava.

Foto: pexels.com

Žena spava pokrivena

Signal koji se javlja tokom spavanja

Osoba tokom REM faze sna ima neprijatne snove uz glasne zvukove i nagle pokrete ruku i nogu. U medicinskom centru navodi se da osoba ima više šansi da oboli od demecije ako doživi ovakve snove, ali i halucinacije.

- Može se pojaviti tri decenije ili više pre nego što se postavi dijagnoza demencije Levijevih tela kod muškaraca - kaže klinika Majo i objašnjava kako je ta veza kod žena slabija.

Osim nestalnih pokreta i zvukova, osoba sa poremećajem spavanja često se može prisetiti svog sna kada se probudi kao tokom epizode. Međutim, simptomi bolesti često se mešaju sa znakovima drugih moždanih stanja ili psihijatrijskih poremećaja, piše “Miror“.

Svako ko sumnja da ima ovo stanje trebalo bi da razgovara sa lekarom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading