ZGRADA U KOJOJ SU UBIJENA DECA, VIŠE NIJE ŠKOLA: Majka Ane Božović kivna na nastavnike - "Ko šiša porodice ubijenih i kroz šta sve prolaze"

Autor:

Hronika

16.11.2023

13:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vaša moralna obaveza bila je da štitite decu i pre 3. maja. Izveštaj prosvetne inspekcije je pokazao koliko je škola u tome bila uspešna, napisala je u objavi majka Ane Božović.

ZGRADA U KOJOJ SU UBIJENA DECA, VIŠE NIJE ŠKOLA: Majka Ane Božović kivna na nastavnike - "Ko šiša porodice ubijenih i kroz šta sve prolaze"

Foto: ST/V. LUKIĆ, Tik tok/HRt

Kosta Kecmanović (14), učenik sedmog razreda OŠ "Vladislav Ribnikar", postao je najmlađi masovni ubica na svetu pre pola godine - 3. maja, kada je, ušavši u svoju školu, na hodniku upucao čuvara Dragana Vlahovića, dve učenice petog razreda, kao i sedmakinju, koja je pokušala da se sakrije iza klavira.

Dok su zaposleni i učenici mislili o tome kakvi su to pucnji i da možda nestašni osmaci bacaju petarde, začuo se rafal u 7/2. Kosta je tada teško ranio nastavnicu istorije Tatjanu Stevanović, ubio šestoro dece.

Jedna od njegovih prvih žrtava bila je devojčica Ana Božović koja je nastradala na hodniku škole dok je dežurala sa drugaricom iz razreda Bojanom Asović.

Majka nastradale devojčice Ane Božović, oglasila se na društvenim mrežama i objasnila sa kakvim problemom se dodatno bori, a povod za to bio je tekst objavljen u dnevnom listu Danas.

Svoju ispovest na društvenoj mreži Fejsbuk ona je započela pričom o tome koliko je ovaj tekst uznemirio, a najviše zbog izjava zaposlenih, koje vidi kao odgovorne za more propusta koji su načinjeni uoči, a i nakon tragedije u Ribnikaru

- Ovaj tekst me duboko potresao ako je to uopšte još uvek moguće. Ono kako ja čitam ovaj tekst jeste da nastavnici doživljavaju sebe kao najveće žrtve ove krvave tragedije. Ko šiša porodice ubijenih i kroz šta sve prolaze na dnevnom nivou, njima je ipak teže. Žao mi je što nemaju obraz da se potpišu imenom i prezimenom, ovako se osećam da osuđujem i nastavnike koji se ne slažu sa ovim tekstom, a nemam dilemu da ima i takvih. Pa kažu: ”moralna obaveza da brinemo o preživeloj deci i da ne dozvolimo da se osete krivom što su preživela” - istakla je na početku Ninela R, a potom dodala da postoje stručna lica za koje je opšte poznato da ne rade svoj posao kako treba.

- Vaša moralna obaveza bila je da štitite decu i pre 3. maja. Izveštaj prosvetne inspekcije je pokazao koliko je škola u tome bila uspešna. Činjenica je da u ovoj školi i dalje radi potpuno nekompetentni psiholog, većim delom školovanja moje dece na bolovanju, i još nekompetentniji pedagog koja je huškala decu da cinkare jedni druge i za uzvrat obećavala popravljanje ocena iz matematike. Samo neka proba neko ovo da mi ospori, imam svedoka koliko hoćete, između ostalog i sina, pa se vidimo na sudu.

Takođe, kivna tekstom koji je pročitala u "Danas"-u, Ninela je dala i svoje mišljenje povodom inicijative da se deo škole pretvori u memorijalni centar, te istakla da nakon masakra, ta zgrada više nikad neće biti obrazovna ustanova.

- Dalje :” borba za opstanak škole je borba za večno sećanje na tragično nastradale učenike i Dragana, a sve ostalo predstavlja put u zaborav.” E pa nije tačno. Borba za opstanak ove zgrade je borba snobova da im deca idu u skolu na Vračaru, to nema nikakve veze sa sećanjem. Zgrada u kojoj su ubijeni Ana, Bojana, Sofija, Mara, Katarina, Ema, Adriana, Angelina, Andrija i Dragan više nije škola, mora biti srušena i na tom mestu sagrađena nova u sklopu memorijalnog centra ili već kako to stručni tim bude odlučio da je najbolje rešenje - istakla je ogorčena majka na društvenoj mreži Fejsbuk.

Foto: Printscreen/drustvene mreze

 

Kako ističe kivna Ninela, ona ne može da shvati da pojedini roditelji nemaju razumevanja za porodice žrtava. 

- Da podsetim takođe i na poruke koje su nastavnici slali bivšim đacima ( gle čuda moj sin nije dobio tu poruku) da dođu i brane svoju školu jer će se na tom mestu graditi stambeni objekti. ALO!!!! Koliko se razumem u pravo po krivičnom zakonu to je izazivanje opšte panike, imaju sreću što ih tada nismo tužili, sledeću priliku neću propustiti. Dosta bre više! I jos nešto, predstavnici saveta roditelja sa nekim nastavnicima idu kod premijerke da kukaju kako cela škola mora da se vrati deci, kaže jedna od majki na sastanku, ako joj neko zna ime molim da dopiše u komentarima: ”znači za mrtvu decu ima mesta, a za našu živu nema”. Divna neka gospođa, moralna gromada..

Na kraju, majka Ane Božović istakla je da se nada da će se cirkus što pre zaustaviti.

- Kao zaključak sastanka u vladi, u internoj komunimaciji predstavnici koji su bili na sastanku kao negativan ishod sastanka zaključuju da vlada neće nista uraditi bez sagladnosti porodica ubijenih. Da bi se na ovaj cirkus stavila tačka, neophodno je da vlada donese i na papiru odluku o memorijalnom centru, i to što pre.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (10)

Loading
Gordana

16.11.2023 14:02

Dogovori te se ..sta hocete ..vise ni vi neznate sta hocete

Ivke

16.11.2023 18:14

@Gordana - Tesko je od tako nepismene osobe poput tebe ocekivati da razumes bol roditelja streljane dece.

Milka5

18.11.2023 00:01

@Ivke - Ne mogu da verujem da ste to napisali. Kakve ceze ima pismenost sa emocijama, nepismena zeno. Pa jel treba da imam tri fakultete da bih mogla da zalim, da volim da saosecam. I ko si ti da sudis I dajes sebi za pravo da osudjujes moje emocije I osecaje. Svi mi koji evo, 6 meseci prati o ovu tesku nesrecu smo duboko potreseni dogadjajima od 3 maja. I pismeni I nepismeni

Ivke

18.11.2023 14:08

@Milka5 - Pa kad neko roditeljima brutalno pobijene dece napise kako ni sami ne znaju sta hoce i “dogovorite se sta hocete” onda je taj neko mnogo gore od nepismene osobe. Kao da im je decu neko uvredio ili sapleo pa sad ovi preteruju sa nekim zahtevima. Cak i ako nekad mozda imaju zahteve koji ne mogu da se ispune niko nema pravo da im se obraca na taj “dokle bre vi, sta vise hocete” nacin. Osobi koja nema uvidjaja kako bi trebalo s njima da se razgovara ne treba to ni objasnjavati.