Otkrivamo: Ovako će Tramp podeliti Kosovo

Autor:

Vesti

09.10.2018

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik ne priča uprazno. Nakon što je Donald Tramp preko visokopozicioniranih saradnika poručio da je za SAD razgraničenje Srba i Albanaca trajno i održivo rešenje, stratezi u Vašingtonu su napravili nacrt nove mape Kosova (pogledajte je u prilogu uz tekst).

RepublikaFoto: fotomontaža/Tanjug/AP
Da li će ovakva mapa Trampa biti povoljna za narod na Kosovu?

Srpski telegraf ekskluzivno otkriva šta sadrži ovaj američki model rešenja za rasplitanje kosovskog čvora. Mapa, u koju smo imali uvid, već cirkuliše u diplomatskim krugovima.

Ipak, može se pretpostaviti da je reč o radnoj verziji koja u razgovorima Beograda i Prištine može da pretrpi delimične izmene.

Izvor koji nas je upoznao sa sadržajem mape isti je onaj od kog smo dobili i objavili nekoliko važnih informacija o onome što se povodom Kosova zbiva u Beloj kući i Stejt departmentu. Sve se kasnije pokazalo kao tačno. 

KOME ĆE ŠTA PRIPASTI

Foto: Srpski telegraf/montaža
Mapa Kosova

Srbija

Centralni deo Srbije

Četiri opštine na severu KiM - Severna Kosovska Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok.

Teritorija sa posebnom zaštitom za Srbe

Radi se o seoskim sredinama i opštinama u Kosovskom pomoravlju, gde Srbi čine većinu ili ih ima u znatnom broju. To su sela oko Gnjilana, Ranilug, Parteš - Pasjane, Klokot - Vrbovac, Kosovska Kamenica i Vitina. Na toj teritoriji važio bi poseban režim zaštite Srba i oni bi bili organizovani u neku vrstu zajednice čija bi ovlašćenja bila definisana u dijalogu Beograda i Prištine. Imali bi pravo na specijalne veze sa Srbijom, nešto poput onoga što sada ima Republika Srpska. Međunarodna zajednica garantovala bi za poštovanje svih njihovih prava.

Kosovo

Sadašnja teritorija Pokrajine, umanjena za ono što pripadne Srbiji, plus deo Preševa, uzak pojas uz administrativnu liniju koji neće izlaziti na auto-put. U takvom raspletu, najverovatnije bi se Albanci koji žive u Bujanovcu i Medveđi, gde su manjina, preselili na Kosovo.

Deo Preševa i Bujanovac

Albanci se uzalud nadaju da bi mogli da dobiju celo Preševo, Bujanovac i Medveđu. Njima bi po ovom planu pripao samo mali deo opštine Preševo, uzak pojas, kao i deo opštine Bujanovac gde su Albanci većina.

Eksteritorijalni deo

Srpski manastiri i ostale svetinje na teritoriji Kosova i Metohiji dobili bi eksteritorijalni status. Osim u komunalnim pitanjima, ne bi imali nikakvih dodirnih tačaka sa kosovskim vlastima. Takav status, takođe, garantovala bi međunarodna zajednica.

Kako kaže ovaj diplomata iz jedne od zemalja EU, jedna od ključnih tačaka biće obezbeđivanje Putinove podrške.

- S druge strane, a to ne zna mnogo ljudi, unutar EU nije Berlin glavna prepreka podeli Kosova već su najveći kočničari Švedska i Luksemburg - navodi naš sagovornik.

Analitičar Dragomir Anđelković ocenjuje da bi iz ugla Srbije podela Kosova bila prihvatljiva, a kaže da je siguran da je većinska javnost na toj poziciji.

- Verovatno bismo se dogovorili oko linija podela. To svakako podrazumeva da nam pripadne sever Kosova, kao i eksteritorijalnost naših manastira i glavnih verskih objekata. To sigurno mnogima deluje malo, ali kad pogledate stanje na terenu, zasad nam ni to niko ne da.

Poruke ključnih Trampovih ljudi

* Džon Bolton, Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džon Bolton

Američka politika je da ako dve strane mogu da se o tome međusobno dogovore i postignu sporazum, mi ne isključujemo teritorijalne korekcije

* Bon Džonson, senator u kojeg Tramp ima neograničeno poverenje:

Predsednik Tramp ima malo drugačiji pristup u rešavanju nekih pitanja, razmišlja van utvrđenih okvira. Amerika nema crvenih linija po pitanju Kosova i nema vremenskih ograničenja

ČVRSTA GARANCIJA

Prema rečima našeg sagovornika diplomate, Tramp i njegovi saradnici sigurni su da će obezbediti široku međunarodnu podršku za svoj plan podele Kosova.

- Poruka koju je pre nekoliko dana poslao Ron Džonson bila je savršeno vremenski tempirana i poklopila se sa trenutkom kada je u Vašingtonu usaglašena nova mapa Kosova. Trampu, Boltonu i službenicima koji se na nižim nivoima bave Kosovom jasno je da će biti otpora, pre svega unutar EU, međutim, budite sigurni da će strategija iza koje stane Tramp na kraju sigurno biti prihvaćena. Tako je bilo širom sveta, pa će i na Balkanu - objašnjava naš sagovornik.

REALNO I ODRŽIVO

Bivši šef diplomatije Vladislav Jovanović kaže da nam Amerikanci sada bacaju pojas nade da ipak možemo da dobijemo nešto od Kosova. To je, kako navodi, bolje nego da ne dobijemo ništa, ali još nije dovoljno.

- Za mene bi bila smislena takva kompenzacija oko Kosova, da mi možemo da razgovaramo dalje o izvlačenju dela BiH, odnosno RS, jer RS najbolje branimo preko Kosova. Prema tome, ako se baš toliko hoće podela Kosova, onda moramo i mi da dobijemo neke jake garancije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Da se i Vladimir Putin i Si Đinping uključe u proces razgranilenja

Analitičar Dejan Vuk Stanković ponavlja da bi u ceo proces trebalo da se uključe i Kina i Rusija kao stalne članice Saveta bezbednosti.

- Tako bi čitava stvar dobila međunarodno utemeljenje. Eventualno korigovanje granica na ovim prostorima mora biti u cilju realističnog i održivog rešavanja, na miran i racionalan način, pošto nije upitna jedino granica između Srba i Albanaca.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (47)

Loading
Miki

09.10.2018 09:18

Samo nek se nada!

gagi

09.10.2018 09:18

Tramp je car!! Siptari su Klintonu podigli spomenik u Pristini a mi cemu Trampu u Beogradu.

nebitan

09.10.2018 17:44

@gagi - Ne zuri sa spomenikom, sve to u jos u magli. Nikad nista sto je zapad garantovao Srbiji i Srbima nije ispunjeno a dokaz su granice SHS, SFRJ, granice sa Albanijom koje su nam bile nametnute od zapada 1926, obecanja i garancije od 1991 do 2008. Ja njima nista ne verujem a juzna pokrajina nema buducnosti ona ce ostati u Srbiji ali sa mnogo manje stanovnistva. Polako sad ne treba srljati ni zbog EU jer je sigurno da nas oni nece, niti zbog bilo cega. Juzna pokrajina je nasa svetinja i nije istina da nista nemamo, da je tako nebi niko sa Srbijom pregovarao i ucenjivao nas. Ako uspeju da dobiju tapiju samo za jedno selo od nas, sledi jos vice pritisak za Rasku i Vojvodinu, to su evropski zahtevi odnosno zahtevi bivsih clanica austrougarske monarhije.

Milos

09.10.2018 09:21

On ga neće deliti sigurno!!